Son 10 yılda et fiyatları ciddi oranda arttı. Türkiye İstatistik Kurumu'nun rakamlarına göre 2014'te 30,8 lira olan dana etinin fiyatı bu yılın kasım ayı itibarıyla 38 lira 17 kuruşa çıktı. Koyun etinin fiyatı ise 30,5 lirayı aştı. Dana etinin fiyatı 2005 yılı sonunda 12 lira 11 kuruş seviyelerindeydi ve son 10 yılda yüzde 215'ten fazla artış gösterdi. Bu durum, koyun etinde de değişmedi. Tarım Bakanlığı'ndan alınan verilere göre 2005'te 320 bin ton seviyelerindeki sığır eti üretimi 9 yılda 500 bin tondan fazla arttı.

Toplam kırmızı et üretimi ise 410 bin ton seviyelerinden 1 milyon tonun üzerine çıktı. Üretimde yaşanan ciddi artışa rağmen fiyatların fark edilecek düzeyde artmasını Zaman'a değerlendiren Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) Başkanı İbrahim Yetkin, aracılar nedeniyle fiyatların katlandığını belirtti. Yetkin, bu durumun fiyat artışlarında ithal girdi maliyetlerinin yükselmesinden daha önemli bir yer tuttuğunu ve en büyük mağduriyeti vatandaşın yaşadığını söyledi.

Türkiye'de 2014 yılı itibarıyla üretilen kırmızı et miktarı, 1 milyon 8 bin ton seviyelerinde gerçekleşti. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'ndan alınan rakamlara göre 2005 yılında üretilen toplam kırmızı et miktarı 402,4 bin ton seviyelerindeydi. Diğer bir ifadeyle, et üretimi 2005 yılından 20014 yılına gelene dek yaklaşık 600 bin ton arttı. Ancak arzda meydana gelen artış, fiyatların düşmesine yol açmadı. Aksine, fiyatlar astronomik şekilde yükseldi. 2005'te 10,77 lira olan koyun etinin fiyatı ise 30,5 lirayı aştı. Artış, dana etinde yüzde 215'i, koyun etinde ise yüzde 183'ü aştı. İbrahim Yetkin, Türkiye'deki tarım ürünlerinin fiyatlandırılmasından kaynaklı problemden dolayı fiyatların arttığını ifade etti.

FİYATLAR ÜRETİCİDEN TÜKETİCİYE GELENE KADAR ARTIYOR

Üretici fiyatlarıyla tüketici fiyatları arasında iki-üç kat fiyat farkı olduğunu söyleyen Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) Başkanı İbrahim Yetkin, fiyatlardaki artışın üreticiden sonraki duraklarda meydana geldiğini ifade etti. Her durakta fiyatların yükseldiğini söyleyen Yetkin, “Maliyetler artınca elden çıkan ette de fiyat artışları gündeme gelebilir ama fiyatlardaki asıl artış, üreticiden sonraki duraklarda meydana geliyor. Üreticiden, besiciden çıktıktan sonra eti elinde tutan tüccar, aracı, bu işin ticaretini yapan kişiler, zamlarıyla birlikte tüketicinin önüne getiriyor." dedi.

Kaynak: KORAY TEKİN / ZAMAN