Zaman gazetesinin haberine göre, Erzurum'da küçükbaş hayvan besiciliği yapan Cesim Aras, Erzurum Et ve Süt Kurumu (ESK) mezbahasına canlı ağırlığı 18 TL'den 3 bin baş koyun satmak istedi. Ancak, kurum alım işleri müdürü iddiaya göre kilosu 22 TL'den Hollanda'dan et ithal ettiklerini belirterek, 18 TL'ye satılmak istenen kırmızı etin alımını yapmadı.

Üreticiler, besledikleri hayvanı gerçek değeri üzerinden satamamanın sıkıntısını yaşarken Erzurum'da ilginç bir olay yaşandı. Cesim Aras isimli küçükbaş hayvan üreticisi iddiaya göre dün Erzurum ESK mezbahasına giderek 3 bin koyununu kilosu karkas ağırlık olarak 18 TL'den kestirmek istedi. Ancak Et ve Süt Kurumu alım işleri müdürü ve şefi bu talebi, Hollanda'dan kilosu 22 TL'den büyükbaş hayvan ithal edildiğini belirterek geri çevirdi.

Aras, “Ben ESK idari heyetine geldim, 3 bin tane koyunu 18 TL'den kestireceğimi söyledim. Yetkililer de 'Biz Hollandalı bir firma ile kilosu 22 TL'den sözleşme yapmışız.' dediler. Bu vatana ihanet değil midir? Bunu kamunun takdirine bırakıyorum. Şu an Et ve Süt Kurumu mezbahaları Doğu Anadolu'da kesim yapmıyor. 'Biz depolama yapmıyoruz. Sipariş üzerine yapıyoruz.' dediler. Burada gıda tarım ve hayvancılık il müdürü olmak üzere hepsini istifaya davet ediyorum. Sen Et ve Süt Kurumu olarak et kesmiyorsan ne işin var burada? Niye boşuna milletin parasını alıyorsun? Ben bunlara hakkımı helal etmiyorum. Etin gerçek kilosu 40 TL değil, 18 TL'dir. Ama hayvan kesmiyorlar. Bu devlete, millete ihanettir. Etin kilosunu 22 TL'den Hans'tan alıyorlar, 18 liradan Ahmet'ten almıyorlar." dedi. 3 bin koyun beslediğini ancak besideki hayvanlarını kestiremediği için isyan eden Ahmet Yeşil isimli besici de, “Devletin kombinasına koyunlarımı kestirmek için gittim. 'Şu an için ihtiyacımız yok kesemeyiz.' dediler. Pahalı diye eti ithal ediyorlar. Bu ihanettir." diye konuştu.

Kurbanlar yetersiz, fiyatlar artacak

Kars Ticaret Borsası Meclis Başkanı Muhlis Acay, kurbanlık hayvanların sayı olarak yetersiz kalmasının fiyatlara yansıyacağını söyledi. Acay, “Geçen yıl vatandaş 4 bin TL'ye aldığı bir tosunu bu sene ancak 7 bin TL'ye alabilecek." dedi. Kars Ticaret Borsası Meclis Başkanı ve besici Muhlis Acay, doğudan batıya yaşanan göç ile hayvan yetiştiriciliğinin kırsal kesimde bitme noktasına geldiğini, köylerde kalan az sayıda vatandaşın ise elinde pek hayvan bulunmadığına dikkat çekti. Kurban fiyatlarının geçen yıla daha da pahalılşacağını belirten Acay; “Geçen yıl vatandaş 4 bin TL'ye aldığı bir tosunu bu sene ancak 7 bin TL'ye alabilecektir. Bu da 3 bin TL kâr demektir. Çünkü hayvan azdır. " dedi.