Kurutmalık sebze ve meyve alanında ilimiz güneşlenme oranı ve üretimi bakımından çok önemli bir yerde olduğunu ve bu alanın hızla geliştirilmesi gerektiğini söyleyen İl Müdürü Turan KARAHAN; “Elazığ ili sebze üretiminde Doğu ve Güney Doğu Anadolu Bölgesi içerisinde önemli bir yere sahip. Sebze üretiminin büyük bir kısmı Yurtbaşı, Hankendi ve Kovancılar ovasında yapılıyor. İlimizde faaliyet gösteren salça ve sebze kurutma fabrikası sayesinde domates üretiminde ciddi artış oldu. Uluova sulama projesinin hayata geçmesi ile bölgemizdeki sebze üretimi daha da artacak. Sektörün gelişmesi çiftçimizin gelirini arttırarak, işsizliğin azalmasını sağlayacak.

KARAHAN konuşmasının devamında; “Kurutmalık domatesin iç ve dış piyasada yer bulması çok önemli. Elazığ ili olarak yapılan çalışmalarda yerimizi almak için elimizden elen gayreti göstereceğiz. İl Müdürlüğü olarak önümüzdeki yıl hazırlayacağımız proje ile domates üreten çiftçilerimize fide desteği vererek üretim sahalarını arttırmayı düşünüyoruz” dedi.

Kurutulmuş domates üretiminin ülkemizde Ege Bölgesinden sonra ilimizde yapıldığını söyleyen İşletme sahibi Mehmet TOSUN; “ İlimiz ekolojisi sebze kurutması için oldukça müsait. Yılda ortalama 200- 300 ton yaş domates işliyoruz. İleriki dönemlerde Devletimizin yapacağı bölgesel kalkınma destekleri ile işletmemizi büyütüp, Ege Bölgesinden sonra Türkiye'nin en büyük sebze ve meyve işlemesini kurmayı düşünüyoruz” dedi.

TARIMDANHABER