ÖZEL HABER

Nurettin Örgül, önceki gün Denizli'nin Çardak ilçesine bağlı Beylerli Mahallesindeki pancar üreticisinin, CHP Milletvekili Gülizar Biçer Karaca'ya; 'Burdur Şeker Fabrikası'nda poların (şeker oranının) düşük hesaplandığı' yönündeki iddialarına cevap verdi.

Böyle bir iddianın gerçek olmasının mümkün olmadığının altını çizen Örgül, “Son iki yıla kadar böyle bir sorun yaşanmıyordu. Poların düşük çıkmasından dolayı da çiftçinin ciddi kayıpları oluyor. Bundan dolayı çiftçinin tepki göstermesini anlayabiliyorum. Fakat poların fabrika tarafından düşük hesaplandığı yönündeki iddiaları da kabul etmemiz mümkün değildir. Bu iddiayı doğru kabul edersek, üretilecek fazla şekeri nereye koyacağız? Fabrikada üretilen her bir gram şeker kayıt altında." dedi.

BÜTÜN FABRİKALARDA POLAR DÜŞÜK ÇIKIYOR

Poların sadece Burdur Şeker Fabrikası'nda düşük çıkmadığını dile getiren Örgül, “Fabrikamızın polar ortalaması 13.84. Çevre illerdeki fabrikalarda da benzer bir durum var. Örneğin Afyon Şeker Fabrikası'nın ortalaması 14.37, Ilgın Şeker Fabrikası'nın ortalaması 13.91, Susurluk Şeker Fabrikası'nın ortalaması 12.80 ve Uşak Şeker Fabrikası'nın ortalaması 14.56. Görüleceği üzere poların düşük çıkması sadece bize mahsus bir durum değil" diye konuştu. Fabrikada tahlillerin her saat başı kontrol edildiğini bildiren Örgül, itiraz eden üreticinin tahlilinin de yeniden yapıldığını söyledi.

10 BİN TON EKSİK ŞEKER ÜRETECEĞİZ

Bu kampanya döneminde Burdur Şeker Fabrikası'nda 497 bin ton pancar işleneceğini ifade eden Örgül, “70 bin ton şeker üretimi hedefliyorduk ancak poların düşmesinden dolayı 58-60 bin ton ancak üretebileceğiz" açıklamalarında bulundu.

Şeker pancarındaki poların düşük çıkmasının fabrikalardaki üretim maliyetlerini de artırdığını kaydeden Örgül, poların düşmesinin ana nedenin çiftçinin ürünlerinde suyu ve gübreyi bilinçsiz kullanmalarından ve iklim şartlarında yaşanan değişiklikten kaynaklandığını vurguladı.

İLGİLİ HABERLER

BİLİNÇSİZ GÜBRE KULLANIMI POLARI DÜŞÜRÜYOR

PANCAR ÜRETİCİSİNİN 'POLAR' TEPKİSİ!

367 BİN ÇİFTÇİ PANCARDAN ÇEKİLDİ!

PANCAR ÇİFTÇİSİ ENFLASYON MAĞDURU