Türkiye'nin üretim ve ihracatında dünya lideri olduğu kuru incir, kuru kayısı ve kuru üzüm gibi ürünlerin uluslararası ticaretinde esas alınan kalite standartlarının belirlenmesinde dünyanın otorite kuruluşu olan Birleşmiş Milletler Avrupa Ekonomik Komisyonu (BM/AEK) Kuru ve Kurutulmuş Ürünler Uzmanlar Çalışma Grubu toplantısı İzmir'de gerçekleştiriliyor.

İzmir Hilton Oteli'nde 5 gün sürecek toplantının açılışında konuşan Ekonomi Bakan Yardımcısı Adnan Yıldırım, Türkiye'nin coğrafi konumu sayesinde oluşan farklı iklime sahip bölgelerinde çok çeşitli kuru ve kurutulmuş ürün yetiştirme imkânına sahip olduğunu kaydetti. Yıldırım, “Özellikle kuru kayısı, kuru incir, kuru üzüm, ve fındık söz konusu olduğunda, "Türkiye Markası"nın daha da belirgin bir şekilde ortaya çıktığını gönül rahatlığıyla söyleyebiliriz" dedi.

Türkiye'nin, dünya fındık üretiminin yüzde 70'ini, kuru incir üretiminin ise yüzde 56'sını karşıladığını anlatan Yıldırım, Kuru üzümde ise, dünya üretiminin yaklaşık dörtte birinin Türkiye'de yapıldığını, bütün dünyada ithal edilen kuru kayısıların ise yüzde 81'inin Türkiye menşeli olduğunu kaydetti. Yıldırım şöyle devam etti: “Ekonomi Bakanlığı olarak, Türk ürünlerinin uluslar arası pazarlardaki haklı itibarının korunması ve bunun sürdürülebilir kılınması adına BM/AEK'nın çalışmalarına büyük önem veriyoruz. Nitekim Bakanlığımız Ürün Güvenliği ve Denetimi Genel Müdürlüğü, ihracatta ve ithalatta kalite standartlarının uygulanması ve tarım ürünlerinin kalite kontrollerini düzenlemekle görevli olan birimimizdir ve bu toplantıya da Bakanlığımız adına katkı sağlayacaklardır.

Türkiye'nin kuru meyve ihracatının yüzde 62'si Ege Bölgesi'nden

Ege Bölgesi'nin yıllık gerçekleştirdiği 18 milyar dolar ihracatın yüzde 25'ini tarım ürünlerinin oluşturduğunu ifade eden Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Sabri Ünlütürk, fındık dışında 1.5 milyar dolara ulaşan Türkiye kuru ve kabuklu meyve ihracatının yüzde 62'sinin Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği üyeleri tarafından gerçekleştirildiğini dile getirdi.

Son yıllarda tüm dünyada "sağlıklı tüketim bilinci"nin yükselen değer olduğuna vurgu yapan Ünlütürk, “Sağlıklı tüketim bilinci kapsamında talebi giderek artmakta olan kuru meyve ürünlerimizin çeşitlendirilmesi ve üretim hacminin artırılmasının yanında, üreticilerin zirai ilaç kalıntısı içermeyen daha sağlıklı ve kaliteli ürün üretmelerini sağlamak amacıyla çalışmalar yapmaktayız. Ülkemiz kuru meyve sektöründe dünyanın en gelişmiş teknolojik ve hijyenik altyapı ve şartlarını taşıyan işletmelere sahip. Ayrıca, ürünlerimizle ilgili Ar-Ge çalışmaları yürütmekte olan araştırma istasyonlarımız da uzun yıllardır faaliyet gösteriyor" şeklinde konuştu.Normalde her yıl Cenevre - İsviçre'de yapılan ve ürünlerin uluslararası kalite standartlarının belirlendiği Uzmanlar Çalışma Grubu Toplantısı'nın, bu yıl ilk kez Ekonomi Bakanlığı'nın girişimiyle Türkiye'de düzenlendiğini belirten Ekonomi Bakanlığı Ürün Güvenliği ve Denetimi Genel Müdürü Dr. Mehmet Karabay, Birleşmiş Milletler Avrupa Ekonomik Komisyonu (BM/AEK) Kuru ve Kurutulmuş Ürünler Uzmanlar Çalışma Grubu kararlarının küresel piyasalarda çok etkili olduğunu, Ekonomi Bakanlığı olarak (BM / AEK) karar alma süreçlerine katkı koymaya hazır olduklarını kaydetti.29 Haziran - 3 Temmuz 2015 tarihlerinde gerçekleştirilecek organizasyona dünyanın yaklaşık 20 ülkesinden ve gıda ile ilgili uluslararası kuruluşlardan 60'tan fazla delege katılıyor. Bunlar arasında ABD, Şili, Güney Afrika, Almanya da dâhil olmak üzere, kuru ve kurutulmuş ürünlerin üretiminde, ihracatında ve ithalatında önemli paya sahip ülkelerden gelen delegasyonların yanı sıra Uluslararası Kabuklu ve Kuru Meyve Konseyi (INC) ile Ekonomik İşbirliği ve Gelişme Teşkilatı (OECD) temsilcileri de bulunuyor.