Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Doğu Anadolu Projesi (DAP) Eylem Planını Erzurum'da açıkladı. Eylem Planında tarım ve hayvancılık yatırımları da yer aldı.

Atatürk Üniversitesi Kültür Merkezinde düzenlenen DAP Eylem Planı (2014-2018) Tanıtım Toplantısına Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Vali Ahmet Altıparmak ve Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen katıldı.

Kalkınma Bakanı, DAP Eylem Planı ile bölgede yaşayan nüfusun ekonomik, sosyal ve çevresel boyutuyla yaşam kalitesinin artırılmasının hedeflendiğini söyledi. Eylem Planı ile bölgeye 21 milyar 16 milyon lira yatırım yapılacak.

İŞTE TARIM YATIRIMLARI

DAP Eylem Planında Gıda,Tarım ve Hayvancılıkla ilgili bir bölüm de yer aldı. Plana göre, gıda ve tarım sektörlerinde verimlilik ve katma değerin artırılması başlıca hedef olacak.

Bu doğrultuda sulanan tarım arazisi varlığının artırılması için altyapı yatırımlarının hızlandırılması ve modern sulama sistemlerinin yaygınlaştırılması sağlanacak.

Eylem Planı dönemi sonuna kadar, bölgede yaklaşık 1 milyon hektar arazide toplulaştırma ve tarla içi geliştirme çalışmaları tamamlanacak.

Plan kapsamında Havza Bazlı Meyvecilik Master Planı ve DAP Bölgesi Hayvancılık Yatırım Havzaları Master Planı hayata geçirilecek.

Belli sayıda büyükbaş anaç hayvana sahip olan işletmelere damızlık boğa ve damızlık koç/teke dağıtımı için yüzde 80, ahır ve ağılların onarım veya yeniden yapımı için yüzde 50 hibe desteği sağlanacak.

Doğu Anadolu Bölgesinde serbest bölge kurulmasının ekonomiye katkısının araştırılacağı fizibilite çalışmaları yapılacak.

GIDA VE TARIM SEKTÖRLERİNE 3 MİLYAR 454 MİLYON LİRA

DAP Yatırımlarından gıda ve tarım sektörüne verimlilik ve katma değerin artırılması amacıyla 3 milyar 454 milyon lira ayrıldı. Beşeri-sosyal sermayenin ve sosyal altyapının güçlendirilmesi için 6 milyar 653 milyon lira, sanayi ve hizmetler sektörünün güçlendirilmesi için 502 milyon lira, kurumsal kapasitenin geliştirilmesi için ise 26 milyon lira yatırım yapılması planlandı. DAP içerisinde yatırımların 10 milyar 381 milyon lirasının altyapı, kentleşme ve çevre koruma alanında gerçekleştirilmesi planlanıyor.