Hububat hasadının artmasıyla birlikte dane kayıpları yeniden gündeme gelmeye başladı. Biçerdöver ile hasatta ortaya çıkan dane kayıpları ülke ekonomisine her yıl milyonlarca lira zarar veriyor. Yüzde 1 oranındaki dane kaybı dahi 180 bin ton hububatın tarlada bırakılması anlamına geliyor. Bunun için çiftçinin emeklerinin tarlada kalmaması ve ekonomiye verilen zararın önüne geçilmesi için yapılması gerekenleri sizler için derledik.

DANE KAYBI ÖNLENEBİLİR Mİ?

Biçerdöver imal eden firmalar, biçerdöverlerini sıfır dane kaybına göre üretiyorlar. Tarlanın verimi ve arazinin durumuna bakılarak biçerdöverin uygun çalışma hızında gitmesi sağlandığında ve biçerdöverin ayarları en iyi şekilde yapıldığında sıfıra en yakın dane kaybına ulaşılır.

YÜZDE 3'Ü AŞMAMASI GEREKİYOR

Biçerdöverlere bağlı olmayan bir takım olumsuz şartları da dikkate aldığımızda dahi dane kaybının yüzde 3 değerini aşmaması gerekiyor.

BİÇERDÖVER OPERATÖR BELGESİ OLMAYAN BİÇERDÖVERCİLERE ÜRÜNÜNÜZÜ BİÇTİRMEYİN

Bilindiği üzere belgesi olmayan biçerdöver sürücülerinin hasat yapması Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın genelgesi ile yasak.

ÜRÜNÜ YETİŞTİRİRKEN HASADI DÜŞÜNÜN

Fazla engebeli ve taşlı tarlalarda zorunlu olarak yüksek biçim yapılacağından dane kaybı da fazla olur. Yine yabancı otların fazla olduğu tarlalarda biçerdöverin tıkanmasıyla dane ve başak kaybı daha fazla olur. Daneleri dökülmeye hassas çeşitlerde dane kaybını artırır. Dane kaybını ölçerken tarlanızdaki bu durumları göz önünde bulundurun.

HASATI ZAMANINDA YAPTIRMAYA ÖZEN GÖSTERİNİZ

Olgunlaşmamış, ıslanmış çiğ düşmüş ürünün hasadını yaptırmayınız. Hasat zamanını bekleyiniz. Sabah çok erken ve akşam geç saatlerde yapılan hasatta nem artacağından dane kaybı daha çok olur.

YÜKSEK HIZDA HASAT YAPTIRMAYIN

Biçerdöver hızının fazla olmasının daha fazla dane kaybına neden olduğunu unutmayınız. Hasat sırasında biçerdöverin deposundaki daneyi kontrol ediniz.

DANE KAYBI DEĞERİNİ NASIL BULABİLİRSİNİZ?

Tarlada biçerdöverin hasat ederek geçtiği yerde iki karışa iki karışlık (45 cm x 45 cm) bir kare şekli çizilir ve bu alan içindeki tarlaya dökülmüş daneler ve başaktaki daneler toplanarak sayılır. Örneğin tarla veriminiz 450 kg / dekar tahmin ediyorsunuz. İki karışa iki karışlık (45cmx45cm) alanda saydığınız dane 40 adet ise yüzde 2 dane kaybı var demektir.

Bulduğunuz dane kaybı değeri yüzde 3'ün üzerinde ise biçerdöver operatörünü uyarınız. Çalışma hızı ve aylarlarını düzelterek dane kaybını azaltmıyorsa en yakın Tarım İl veya İlçe Müdürlüğüne haber veriniz.