Bayraktar, yaptığı açıklamada, ülkemizde son yıllarda iklimde görülen değişimlerden dolayı aşırı yağışlar, sel, su baskını, dolu, don, hortum, fırtına, kuraklık gibi doğal afetlerin daha fazla yaşandığını, tarım ürünlerini daha fazla etkilediğini vurguladı. Üreticilerin her yıl ekim döneminin başlangıcından itibaren gerçekleşen aşırı yağışlarla, ürünlerin gelişme döneminde oluşan don, dolu, kuraklık ve benzeri hadiselerle karşı karşıya kaldığına dikkati çeken Bayraktar, şunları kaydetti:

“2090 sayılı kanunun işlerliğinin olmaması yüzünden yaşanan doğal afetler karşısında üreticinin tek koruması, 5363 sayılı Tarım Sigortaları Kanunu'dur. Bu nedenle üreticinin sigorta yaptırması oldukça önemlidir.

2016 yılında kapsama alınacak riskler, ürünler, bölgeler belirlendi

Her yıl olduğu gibi bu yıl da 2015-2016 üretim sezonunu kapsayan Bakanlar Kurulu Kararı 19 Kasım 2015 tarihinde yayınlandı. 5363 sayılı Tarım Sigortaları Kanunu çerçevesinde, 2016 yılında kapsama alınacak riskler, ürünler ve bölgeler ile prim desteği oranlarını belirlendi. Yayınlanan Bakanlar Kurulu Kararına göre, tarım sigortası uygulaması, bitkisel ürün sigortası, sera sigortası, büyükbaş hayvan hayat sigortası, küçükbaş hayvan hayat sigortası, kümes hayvanları hayat sigortası, su ürünleri hayat sigortası, arıcılık (arılı kovan) hayat sigortası branşlarında yapılıyor. Karar kapsamında belirtilen riskler için sigorta priminin yüzde 50'si oranında prim desteği ile açık alanda yetiştirilen meyvelerde çiçeklenme evresinin don riski kapsamına alınması nedeniyle verilen bu prim desteğine ilave olarak sadece don riski primine üçte bir oranında ek prim desteği veriliyor."

Tarım sigortası yaptırmak isteyen üreticiler...

Bayraktar, tarım sigortası yaptırmak isteyen üreticilerin öncelikle, faaliyet gösterilen üretim dalına ilişkin Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS), Veteriner Bilgi Sistemi (TÜRKVET) gibi kayıt sistemlerine 2016 yılı kayıtlarını yaptırmaları veya güncellemeleri gerektiğini bildirdi. Kaydını yaptıran veya yenileyen üreticilerin tarım sigortası yapmaya yetkili sigorta şirketlerinden herhangi birinin acentesine başvuruda bulunmaları gerektiğini ifade eden Bayraktar, “ürünlerini sigorta yaptırmak isteyen üreticilerin poliçe son kabul tarihlerini kaçırmamaları gerekiyor. Ziraat Odaları Birliği olarak üreticilerimizi her yıl tarım sigortası yaptırılması konusunda uyarıyoruz ve gerekliliğini ifade ediyoruz. TARSİM tarafından hazırlanan son kabul tarihleri bilgilerine, Birliğimizin www.tzob.org.tr adresli web sayfasının basın odası, duyurular bölümünden de ulaşılabilir" dedi.

Şemsi Bayraktar, bu tarım yılının afetlerin yaşanmadığı, çiftçilerimizin bol kazanç sağladığı, kaliteli ve yüksek rekolteli ürünlerin yetiştirildiği bir yıl olarak tamamlanmasının en büyük temennisi olduğunu belirtti.