Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri'nin güncel verileri, üreticilerin tarımsal faaliyetler için aldıkları kredi miktarlarındaki artışı gözler önüne seriyor. Bu verilere göre en fazla üreticinin kredi kullandığı il İzmir, en az üreticinin kredi kullandığı il ise Erzurum. Her yıl kredi miktarını arttırırken, üreticilere daha uygun finansman sağlamak için de çalıştıklarını belirten Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürü İrfan Güvendi, “2014 yılında Türkiye'de yaşanan kuraklık, sel gibi doğal afetler nedeniyle kullandırdığımız kredilerin geri dönüşünde bir miktar sıkıntı yaşıyoruz. Ancak Türkiye'de üreticiler borcuna sadık" dedi.

“Kredi faizleri azaltılmalı, borçlar ertelenmeli"

Öte yandan; Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar da tarım sektöründe kullanılan kredilerin yüksek faizli olduğuna dikkat çekiyor ve üreticilerin yeterli finansmanla desteklenmesi gerektiğinin altını çiziyor. Nitekim, Bakanlık tarafından yapılan desteklemelerin yeterli olmadığı durumlarda üreticiler kredi paketlerini genişleten özel bankalardan kredi almayı tercih ediyor. Bayraktar bu kış yaptığı bir açıklamasında, özellikle doğal afetlerden zarar gören üreticilerin hem kamu, hem de özel bankalara borçları olduğuna dikkat çekmiş ve şu ifadeleri kullanmıştı: "Bu borçların ertelenmesi gerekiyor. SGK ve elektrik borçları da yeniden yapılandırılmalı, sadece Ziraat Bankası ve tarım kredi kooperatifleri aracılığıyla kullandırılan sübvansiyonlu krediler, diğer kamu bankaları tarafından da verilmelidir. Alınacak erteleme kararı, doğal afete maruz kalan veya ödeme güçlüğü çeken bütün üreticilerimizin kullandıkları kredilerin tümüne uygulanmalı, bu uygulama tarımsal kredi kullandıran diğer bankaları kapsamalıdır. Doğal afetlerden zarar gören çiftçimize yeni kredi açılmalı, bu yıl borcunu ödeyemeyecek çiftçimizin elektrik ve SGK ödemeleri ertelenmelidir."

Bayraktar'ın da değindiği gibi; üreticilerin doğal afetler yüzünden başları dertten kurtulmadığı gibi, tarım sektöründeki yapısal sorunlar da çözülmüş değil. Üretilen ürünlerdeki fiyat artışı, enflasyonun altında seyrettiği için alım gücünde kayıplar meydana geliyor. Bayraktar bu sebepler yüzünden üreticilerin uygun faizli finansmana ihtiyacı olduğunu söylerken, uygulanan yüksek faiz oranlarının, üreticilerin altından kalkabileceği rakamlar olmadığına da dikkat çekiyor.

Özel bankaların konu hakkındaki stratejisini ise, ilerleyen günler gösterecek.