ÖZEL HABER

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik'in 2016 bütçe sunumunda söz alan Ok, çiftçinin perişan, et ve süt üreticilerinin iflasın eşiğinde olduğunu dile getirdi. Sütün fiyatının daha da düşmesinden endişe ettiklerini aktaran Ok, “Süt üreticileri sütlerini satamamakta, satanlar maliyetinin altında satmalarına rağmen ücretlerini alamamaktadırlar. Çiğ süt üretiminin daha çok artacağı bir döneme giriyoruz. Şu anda mevsim itibarıyla süt üretiminin en düşük olduğu bir dönem.

Önümüzdeki bahar aylarıyla birlikte bu süt üretimi daha da artacaktır. Ama süt üreticileri süt almamaktadırlar, süt alımını azaltmaktadırlar. Sütte yaşanan sorunlar çözülmezse ve sürdürülebilir süt üretimi olmazsa hayvancılıkta tarihin en büyük krizlerinden biri yaşanabilir. Böyle bir krizin altından kalkmak hiç de kolay olmaz. Sütteki kriz, kısaca: Süt referans fiyatı 1 Temmuz 2014'ten bu yana artmamasına rağmen litre fiyatı 1 lira 15 kuruş olmasına rağmen, çiftçilerimiz bugün sütlerinin litresini 90 kuruşa satamamaktadırlar" dedi.

SÜT ÜCRETLERİ 3 AYDA ÖDENMİYOR

Süt fiyatlarındaki zarara bir de ücretlerin ödenmemesinin eklendiğini kaydeden Ok, “Daha önce on beş günde ödenen süt ücretleri bugün iki ay, hatta üç ay sonrasına ötelenmektedir. Bu da çiftçilerimizin tıpkı 2008'de olduğu gibi süt ineklerini kestirme yoluna gitmektedirler çünkü -aldıkları yemin- bu maliyetleri karşılamaları başka türlü karşılamaları mümkün değildir. Ben bunun için bakanlığın acilen bir süt eylem planı, kriz planı yapmasını arz ediyorum Sayın Bakanımızdan. Bugün Balıkesir'de ve Türkiye'de özellikle süt üreticileri çok perişan bir hâldeler. Tabiri caizse SOS vermekte Sayın Bakanın ve ekibinin zaman geçirmeden özellikle bu süt krizine el atacağına ve buna kısa zamanda çözüm bulacağına inanıyorum." ifadelerini kullandı.

ORTAOKUL VE LİSEDE SÜT DAĞITILSIN

Ok, sütçünün içinde bulunduğu krizi aşmak için okul sütü projesinin de yaygınlaştırılmasını önerdi: “Bakın, öğrencinin zengini olmaz. Yüz binlerce öğrencimiz şu anda gurbette, üniversitelerde. Bu öğrencilerimize bedava süt dağıtalım. Bu devlet bunun altından kalkacak durumdadır. Sadece anaokullarında, ilköğretimde değil, ortaöğretim de dâhil olmak üzere bu krizi aşabilmek için –bunlar çok kalıcı çözümler değildir ama- şu anda bir yangın vardır, bu yangını çözmek için derhâl bakanlığınızın harekete geçmesini özellikle Balıkesir üretici ve Türk çiftçisi adına istirham ediyorum"