2015 yılında dünya çekirdeksiz kuru üzüm üretiminin olumsuz hava koşulları nedeniyle yaklaşık yüzde 10'luk gerilemeyle 1 milyon 85 bin ton olarak gerçekleşmesi bekleniyor. 2014 yılındaki üretim ise 1 milyon 205 bin ton seviyesindeydi.

2016/17 sezonuna dünya genelinde devrolacak çekirdeksiz kuru üzüm miktarı ise yüzde 20'lik düşüşle 124 bin 946 ton olarak tahmin ediliyor. Dünya, 2015/16 sezonuna 150 bin 903 tonluk çekirdeksiz kuru üzüm stoku ile girmişti. Üretici ülkelerin tahmini iç tüketimleri ve stokları sonrasında dünyaya ihraç edecekleri ürün miktarının ise bir önceki sezona göre yüzde 15 düzeyindeki gerileme ile 662.910 ton olarak gerçekleşmesi bekleniyor.

TÜRKİYE İKİNCİ SIRADA

Çekirdeksiz kuru üzümle ilgili üretim, tüketim ve dünya ticareti ile ilgili gelişmelerin gözden geçirildiği Uluslararası Çekirdeksiz Kuru Üzüm Üretici Ülkeler Konferansı'nın Almanya'nın Hamburg şehrinde düzenlendiğini belirten Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Birol Celep, dünya çekirdeksiz kuru üzüm üretiminde Amerika Birleşik Devletleri'nin 291 bin 770 ton ile dünya lideri olurken, Türkiye'nin 196 bin ton ile ikinci sırada yer aldığını kaydetti. Celep, Türkiye'yi 140 bin tonluk üretimle İran ve Hindistan'ın takip ettiğini ifade etti.

180 BİN TON İHRACAT HEDEFLENİYOR

Türkiye'nin 2015/16 sezonunda, 180 bin tonluk çekirdeksiz kuru üzüm ihracat hedeflediğini anlatan Celep, “Türkiye çekirdeksiz kuru üzüm ihracatında dünya liderliğini sürdürecek. Türkiye'yi 115 bin 964 ton ile ABD ve 95 bin ton ile İran izleyecek. Dünya genelinde üretimdeki düşüş Türk üzümünün daha katma değerli şekilde ihracatına zemin hazırlayacak. Konferansta, bu sezon sonu stok miktarının geçen ürün yılından düşük olduğundan hareketle, alıcı ülkelerden gelecek taleplerin karşılanabilmesi için iyi bir planlamanın gerektiği sonucuna varıldı" diye konuştu.

Uluslararası Çekirdeksiz Kuru Üzüm Üretici Ülkeler Konferansı, kuzey yarıkürede 2015 ürün yılına ait kuru üzüm hasadının tamamlanmasını takiben, dünya kuru üzüm üretim ve pazarlaması ile ilgili bilgi paylaşımı amaçlı olarak gerçekleştirildi. ABD, Arjantin, Avustralya, Güney Afrika, İran, Şili ve Türkiye heyetleri Konferansa katılım gösterdi. Güney Afrika temsilcisi Dappie Smit Konferans Başkanlığına seçilirken, Arjantin temsilcisi Carlos Javier Huertas Garcia ve Türkiye temsilcisi Osman Öz Başkan Yardımcılığına seçildi.

Konferansta, dünya arz ve talep durumunu değerlendirdikten sonra Sultaniye/Naturel Çekirdeksiz Kuru üzüm tiplerine ait üretim miktarının olumsuz hava şartları nedeniyle gerilediği sonucuna varıldı. Kuzey Yarım Küre'deki çekirdeksiz kuru üzüm üretimi yüzde 12'lik düşüşle 1 milyon 64 bin ton'dan, 937 bin tona gerilerken, Güney Yarım Küre'de ise yüzde 5'lik artışla 140 bin ton'dan, 147 bin ton'a yükseldi.

Konferansta ayrıca, üretici ülkelerin çekirdeksiz kuru üzümün ortaklaşa desteği ile karşılanması planlanan jenerik bir tanıtım programı kapsamında pazarlama ve tanıtıma ilişkin uluslararası tecrübe sahibi konuşmacıların sunumları dinlendi.

Güney Afrikalı Meyve firması Hortgro temsilcisi Louis Van Zyl, taze meyvelerin jenerik tanıtımına ilişkin yürütülmekte olan programa ilişkin bir sunum yaptı. İngiliz Promar Şirketi yetkilisi John Giles, çekirdeksiz kuru üzüm için yürütülecek olası bir jenerik programı için uluslararası pazarların önceliklendirilmesi ile ilgili bir sunum yaptı.

Kantar World Panel firması yöneticisi perakende piyasası uzmanı Edward Garner, kuru meyve pazarındaki güncel gelişmelere ilişkin detaylı bilgiler sundu.

Konferansta ele alınan istatistiki analizler, dünya geneli toplam Sultaniye ve Naturel Çekirdeksiz Kuru Üzüm üretim miktarının %8 oranında gerilediği sonucunu ortaya koydu. Konferansta ortaya çıkan veriler ayrıca, bir sonraki ürün yılına devredecek olan stok miktarının 124 bin 946 ton olarak gerçekleşeceği sonucunu ortaya koydu.

Konferansta ayrıca, 2016 yılında gerçekleştirilecek olan Konferansa Çin ve Özbekistan gibi diğer üretici ülkelerin sunumlarını yapmak üzere tekrar davet edilmeleri kararlaştırıldı.

Son olarak Konferansta, önümüzdeki yılki konferansın Ekim veya Kasım 2016'da Çin'de gerçekleştirilmesi ve Güney Afrika temsilcisi Dappies Smit başkanlığında toplanması kararlaştırıldı.