Bugün bazı haber sitelerinde, büyükbaş ve küçükbaş hayvan kredisi veren bankalarla ilgili yapılmış bir çalışmanın yayınlandığı haberi aynen veriyoruz...

"Büyükbaş ve küçükbaş hayvancılık yapmak isteyenlerin büyük ilgi gösterdiği bu finansman desteklerine olan beklenti büyüktür.

Ülkemizde çiftçilik yaparak geçimini sağlayan kişiler, çiftçilik faaliyetlerini geliştirmek ve nakit ihtiyaçlarını karşılamak için bankaların kredi ürünlerine başvurmaktadır. Çiftçi kredisi veren bankalar ise kredi ürünleri ile destek almak isteyen çiftçilere finansal destekte bulunmaktadır.

ZİRAAT BANKASI BAŞTA GELİYOR

Çiftçi kredisi veren bankalar başında Ziraat Bankası gelmektedir. Ziraat Bankası uzun yıllar boyunca çiftçilere çeşitli kredi ürünleri ile destek vermektedir. Bu kredi ürünlerinden kimi çiftçilerin nakit ihtiyaçlarını karşılarken kimi kredi de ekipmanlarını geliştirmek veya yenilemek isteyen çiftçiler içindir. Buradan anlaşıldığı gibi çiftçilerin ihtiyacı olabilecek bir çok alanda banka kredi ürünü sunmaktadır. Bankanın kredi ürünlerindeki en önemli özelliklerden biri de ödeme periyotlarıdır. Genel olarak çiftçiler hasat zamanı gelirlerini elde ettiği için banka kredilerini de bu dönemlere paralel olarak ödemek istemektedir. Banka da bu durumu göz önünde bulundurarak isteyen çiftçiye ayda bir ödeme periyotunda kredi verirken isteyen çiftçiye de hasat zamanı ödeme avantajını da sunmaktadır.

Ülkemizde çiftçilere kredi veren tek banka Ziraat Bankası değildir. Diğer bankaların çoğu çiftçilere finansal destek amaçlı krediler sunmaktadır. Finansbank, Denizbank, Yapı Kredi Bankası, TEB gibi bir çok bankadan çiftçiler için tarımsal kredi ürünlerinden yararlanabilirsiniz. Çiftçi kredisi veren bankalar arasında seçiminizi yaparken sizin için uygun faizli ve uygun ödeme koşullu krediyi seçmeniz en önemli unsurdur. Bu yüzden çiftçilere kredi veren bütün bankaların kredi ürünlerini araştırıp daha sonra başvurunuzu gerçekleştirmeniz daha sağlıklı olacaktır.

Kosgeb destekli hayvancılık kredisi

KOSGEB tarafından bilinenin aksine canlı hayvan alımı için kredi vermemektedir. Kosgeb sadece hayvancılık yapmak isteyenler için, tesis, çiftlik kurulumu, ürünlerin paketlenmesi veya hazırlanması, süt sağma makinesi gibi modern hayvancılık aletleri için hayvancılık kredisi vermektedir. Kosgeb 30.000 TL. hibe kredi ve 70.000 TL. sıfır faizli devlet destekli teşvik kredisi vermektedir ancak daha önce de söylediğimiz gibi bu kredi hayvan alımı için kullanılamaz.

Hayvancılık kredisi nasıl alınır?

Bilindiği üzere ülkemizde 3 devlet bankası var. Bu bankalar Vakıfbank, Halkbankası ve Ziraat Bankası'dır. Bu bankalar içinde Ziraat Bankası devlet destekli olarak hayvancılık yapmak isteyenlere çeşitli krediler vermektedir. Hayvancılık yapmak için geri ödemesiz hibe kredileri unutun. Hayvancılık kredisi almak istiyor iseniz, sizin için en iyi yol Ziraat Bankası tarafından verilen uygun ödeme koşulları bulunan uygun faiz oranları olan Ziraat Bankası Hayvancılık Kredisi almanızdır. Şimdi Ziraat Bankası Hayvancılık Kredilerini inceleyelim.

Ziraat Bankası Büyükbaş Hayvancılık Kredisi

Ziraat bankası büyükbaş hayvancılık kredisi 2 maddede incelemek istiyorum.

1. Büyükbaş Süt Hayvancılığı Kredisi

2. Büyükbaş Besicilik Kredisi

Büyükbaş Süt Hayvancılığı Kredisi

Ziraat Bankası Büyükbaş Süt Hayvancılığı Kredisi Kapsamında 10 büyükbaş ve üzerinde büyükbaş hayvan yetiştiriciliği işletmesi kurmak veya kurulu işletme kapasitesini 10 büyükbaş ve üzerine çıkarmak isteyen üreticiye Büyükbaş Süt Hayvancılığı Kredileri vermektedir. Kredinin özellikleri ise şöyle;

Türkvet Kayıt Sistemi'ne kaydedilmiş, kültür ırkı veya melezi, azami 48 aylık, en az bir doğum yapmış büyükbaş hayvan (sığır, manda) alımı kredileri

Hayvancılık için Barınak yapımı ve tadilatı kredisi

Büyükbaş hayvancılık Süt sağım ünitesi, süt soğutma tankı alımı kredileri

Hayvancılık Yem hazırlama ünitesi alımı kredisi

Balya makinesi, çayır biçme makinesi ve silaj makinesi alımı kredisi

Gübre yönetimiyle ilgili altyapı ve alet/ekipman alımı

Diğer yatırım giderlerinin finansmanı sağlar.

Bu demek oluyor ki, ziraat bankasından büyükbaş hayvancılık yapmak isteyen çiftçiler yukarıda yazılı hizmetler için Ziraat Bankası Hayvancılık Kredisi alabilirler.

Ziraat Bankası Büyükbaş Besicilik Kredileri

Ziraat Bankası Büyükbaş Besicilik Kredisi kapsamında manda dahil 10 büyükbaş ve üzerinde büyükbaş besi işletmesi kurmak veya işletme kapasitesini 10 büyükbaş ve üzerine çıkarmak isteyen üreticilerine Büyükbaş Besicilik Kredilerini sunuyor. Bu kredinin aşağıdaki amaçlar için verilir;

Barınak yapımı ve tadilatı amacıyla,

Yem hazırlama ünitesi, balya makinesi, çayır biçme makinesi alımı için,

Gübre yönetimiyle ilgili alt yapı ve alet/ekipman alımı amacıyla

Diğer yatırım giderlerinin finansmanı için kredi verilebilir.

Ziraat Bankası Büyükbaş Besicilik Kredisi kapsamındaki İşletme Kredileri;

Türkvet Kayıt Sistemi'ne en az 3 ay süreyle kayıtlı, azami 20 aylık erkek hayvanların alımı için,

Tek yıllık yem bitkisi üretim giderleri,

Diğer işletme giderlerinin finansmanı için kullanılabilir.

Ziraat Bankası Küçükbaş Hayvancılık Kredisi

Ziraat Bankası küçükbaş hayvancılık kredileri kapsamında; küçükbaş süt hayvancılığı ve küçükbaş besicilik kredisi vermektedir. Şimdi bu kredileri inceleyelim.

Ziraat Bankası Küçükbaş Süt Hayvancılığı Kredileri

Ziraat Bankası, koyun yetiştiriciliğinde en az 50 küçükbaş; Saanen, Kilis, Damascus, Ankara ve Kıl keçisi yetiştiriciliğinde en az 25 küçükbaş kapasite ile üretim yapan veya en az bu kapasiteler ile yeni işletme kurmak ya da mevcut hayvan sayılarını bu kapasitelere çıkarmak isteyen üreticilerine Küçükbaş Süt Hayvancılığı Kredileri sunuyor. Dikkat edilmesi gereken nokta burada bahsedilen kredi küçükbaş hayvanları süt için yetiştirilmesidir. Bu kredinin kapsamı aşağıdaki gibidir.

Koyun Keçi Kayıt Sistemine kaydedilmiş, 9-24 aylık hayvanların alımı için,

Barınak yapımı ve tadilatı için,

Süt sağım ünitesi, süt soğutma tankı alımı kredisi,

Yem hazırlama ünitesi, balya makinesi ,çayır biçme makinesi, silaj makinesi alımı,

Güneş enerji sistemi alımı

Diğer yatırım giderlerinin finansmanı için küçükbaş süt hayvancılık kredisi verilmektedir.

Ziraat Bankası Küçükbaş Besicilik Kredileri

Ziraat Bankası koyun keçi besiciliği yapmak isteyenler için; 100 küçükbaş ve üzerinde küçükbaş hayvan ile besi işletmesi kurmak veya işletme kapasitesini 100 küçükbaş ve üzerine çıkarmak isteyen üreticilerine Küçükbaş Besicilik Kredileri sunuyor. Küçükbaş besicilik kredisi aşağıdaki alanlar için verilmektedir.

Barınak yapımı ve tadilatı için,

Yem hazırlama ünitesi, balya makinesi, çayır biçme makinesi alımı için,

Diğer yatırım giderlerinin finansmanı için kredi verilmektedir."