Türkiye Ziraat Odaları Birliği 26'ncı Olağan Genel Kurulu'nun ikinci gününe katılan Başbakan Davutoğlu burada bir konuşma yaptı.

Başbakan Davutoğlu konuşmasında, CHP liderinin sık sık son günlerde Hollanda büyüklüğünde Konya'dan bahsettiği belirterek, kıyaslamanın tarımsal ihracatla değil, tarım hasılası ile yapılması gerektiğine vurgu yaptı.

Başbakan Davutoğlu şunları kaydetti: “ Sayın Genel Başkan sık sık son günlerde Hollanda büyüklüğünde Konya'dan bahsediyor. Konyalı olarak gurur duyuyorum" diyen Davutoğlu, "Doğru biz birçok Avrupa ülkesinden büyüğüz. Ama Konya ile karşılaştırırken Hollanda'nın tarımsal ihracatı ile Türkiye'nin tarımsal ihracatını karşılaştırmak doğru değil, milli hasılayı karşılaştıralım. Hollanda'nın toplam tarım hasılası 15 milyar dolardır. Türkiye'nin tarım hasılası 61 dolardır ve Türkiye tarım hasılasında Avrupa birincisidir. Hollanda'nın ihracatı niye yüksek, çünkü 70 milyar dolar ithalat yapıyor. İthal ettiği tarım ürünlerini, eski sömürge ülkesi olduğu için işliyor ve satıyor"

TÜRKİYE'DE BİR TARIM MUCİZESİ YAŞANIYOR

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Konya Ovası'nın sulama kapasitesiyle, Türkiye'nin en az yağış alan yeri Hollanda'nın sulama kapasitesi ve yağış alma oranlarını karşılaştırdığınızda aslında Türkiye'de bir tarım mucizesi yaşandığı belirtti.

Türkiye Ziraat Odalarının tarımda ithalat yapılmaması teklifini hatırlatan Davutoğlu, şunları aktardı:

"Şimdi siz bizim 'daha çok ihraç edelim' diyerek tarımda ithalat yapmamızı ister misiniz? Türkiye'nin iç tüketim pazarı çok büyüktür. Dolayısıyla karşılaştırma milli hasıla üzerinden yapılır. Singapur'un iç üretimiyle diyelim ihracatı karşılaştırılabilir mi, küçük bir ada ülkesi diye. Burada önemli olan neyi neyle karşılaştırdığımız. Konya ile ilgili rakamı da zikretmekte fayda var. Biz iktidara geldiğimizde Konya Ovası'nın toplam milli hasılası 2.2 milyar TL'ydi, şimdi 10.4 milyar TL. Sadece Konya Ovası. Konya Ovası'nın sulama kapasitesiyle, Türkiye'nin en az yağış alan yeri Hollanda'nın sulama kapasitesi ve yağış alma oranlarını karşılaştırdığınızda aslında Türkiye'de bir tarım mucizesi yaşanıyor. Hepimizin bunu görmesi lazım. Bu mucizenin planlama açısından mimarı biz isek uygulama açısından mimarı ziraatçilerimizdir, çiftçilerimizdir. Biz de onlara müteşekkiriz. Onların emekleriyle bunu yapıyoruz. Türkiye'nin her yerinde gerçekten el emeğiyle alın teriyle toprak hemhal olarak ülkemizi bereketlendiren çiftçilerin nasırlı ellerini sıkıyorum, alınlarından öpüyorum, terli alınlarından öpüyorum. Allah onların emeklerini daha da bereketlendirsin."