Fuarın ilk günü olan 1 Şubat Perşembe günü T.C. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından “Tarım 4.0 ve Tarımsal Ticaretin Geleceği" paneli düzenlendi. Bakanlığın düzenlediği panele, Dijitalleşme ve Endüstri 4.0 Derneği Kurucu Başkanı Ali Rıza Ersoy, TARMAKBİR Genel Sekreteri Selami İleri ve TAGEM Genel Müdür Yardımcısı Necati Tulgar katıldı.

AÇILIŞI GIDA BAKANI DR. AHMET EŞREF FAKIBABA YAPTI

“Tarım 4.0 ve Tarımsal Ticaretin Geleceği “ panelinin ardından gerçekleşen Agroexpo resmi açılış töreninin açılış konuşmalarını Orion Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Tan, Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve T.C. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Dr. Ahmet Eşref Fakıbaba yaptı. Açılış törenine İrlanda, Kosova, Romanya, Sırbistan, Sudan, Katar, Ürdün, Rusya, Nijerya, Bulgaristan ve Azerbaycan tarım bakanları ve bakanlık üst düzey yetkilileri de katıldı.

“TÜRKİYE'DE İLK DEFA ÇOK ULUSLU TARIM İŞ FORUMU"

13. Agroexpo Uluslararası Tarım ve Hayvancılık Fuarı'nda 4 gün süren Çok Uluslu Tarım İş Forumu gerçekleşti. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından düzenlenen forum, Türkiye'de ilk defa düzenleniyor olmasının yanı sıra 11 ülkenin bakanlık yetkililerini bir araya getirerek sektöre damga vurdu.

Çok Uluslu Tarım İş Forumu kapsamında fuar boyunca devam eden ve T.C. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve Orion Fuarcılık A.Ş. işbirliği ile gerçekleştirilen ikili görüşmelerde 22 ülkeden 439 firmanın katılımıyla 2000 iş insanı bir araya geldi.

Ayrıca Agroexpo'ya katılan 11 ülkenin tarım bakanları ve heyetleri, kendilerine ayrılmış özel salonlarda ikili görüşmeler gerçekleştirdi. Böylece Agroexpo, bu ülkeler arasında ekonomik ilişkilerin geliştirilmesine çok önemli katkılarda bulunma görevini de yerine getirdi.

EKONOMİ BAKANLIĞI'NDAN İKİLİ GÖRÜŞMELER

Fuarda en çok ilgi gören diğer bir organizasyon ise T.C. Ekonomi Bakanlığı'nın koordinatörlüğünde Ege İhracatçı Birlikleri tarafından organize edilen alım heyeti programı kapsamında 7 ülkeden 50 firmanın katılımı ile ikili görüşmeler gerçekleşti.

BİR FUAR İKİ FORUM
Agroexpo, tarım ekonomisi ve ticaretine yaptığı katkıların yanında düzenlediği forumlarla da adından söz ettirdi. Fuarın ikinci günü olan 2 Şubat Cuma günü; 13. Agroexpo'nun Tarım 4.0 ana teması kapsamında SETBİR Yönetim Kurulu Başkanı Tarık Tezel, İzmir İli Kırmızı Et Üreticileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Osman Civil ve Dijitalleşme ve Endüstri 4.0 Derneği Kurucu Başkanı Ali Rıza Ersoy'un konuşmacı olduğu Tarım 4.0 Forumu 1. Oturumu gerçekleştirildi.

3 Şubat Cumartesi günü İzmir Ticaret Borsası iş birliği ile düzenlenen Agroexpo Süt ve Et Forumu'na ise SETBİR Yönetim Kurulu Başkanı Tarık Tezel, TürkiyemBir Yönetim Kurulu Başkanı Ülkü Karakuş, Ulusal Kırmızı Et Konseyi Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hacıince, Tire Süt Kooperatifi Başkanı Mahmut Eskiyörük, İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Bülent Arman, Türk Veteriner Hekimler Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Umut Taşdemir, Ulusal Süt Konseyi Yönetim Kurulu Başkan Vekili Prof. Dr. Muhittin Özder, TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şube Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Ömer Tömek, Kırmızı Et Sanayicileri ve Üreticileri Birliği Derneği Genel Sekreteri Mustafa Köroğlu, Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği Başkan Yardımcısı Ali İhsan Gezgin ve Et ve Süt Kurumu Denizli Kombina Müdürü Önder Alptekin katıldı.

Süt ve et sektörü üzerine mevcut ve yaşanabilecek sorunlar ve çözüm önerilerinin konuşulduğu forum, Agroexpo katılımcıları ve ziyaretçileri tarafından yoğun ilgi gördü.

Cumartesi günü fuarın ana teması kapsamında gerçekleşen Tarım 4.0 Forumu 2. Oturumu'nda, Hayvansal Üretimde Tarım 4.0 Uygulamaları, Bitkisel Üretimde Tarım 4.0 Uygulamaları ve Tarımsal Mekanizasyonda Tarım 4.0 Uygulamaları panelleri düzenlendi.

TEKNOLOJİ KADAR EĞLENCE DE ÖN PLANDAYDI
Dört gün boyunca etkinliklerin ve yarışmaların düzenlendiği fuarda, 2018 Model Traktör Lansmanı, İzmir İli Kırmızı Et Üreticileri Birliği tarafından Ağır Abiler Yarışıyor Boğa Yarışması, İzmir İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından Genç Çiftçiler Yarışıyor Bilgi Yarışması, İzmir İli Damızlık Koyun Keçi Birliği tarafından Koyun Keçi Güzellik Yarışması, Tire Süt Kooperatifi ve Pınar'ın sponsorluğunda Yoğurt Yeme Yarışması gerçekleşti ve dört gün boyunca keyifli anlar yaşandı.

300.000'İ AŞKIN ZİYARETÇİ
Orion Fuarcılık ev sahipliğinde ve Türkiye'nin en modern ve en büyük fuar alanında düzenlenen, 4 holde; tarım makinaları, sera ve ekipmanları, tohum, fide – fidan, gübre, ilaç sanayi, sulama ve plastik sektörü, ambalaj, tarımsal enerji, hayvancılık, hayvancılık ekipmanları, süt ve et ürünleri, arıcılık sektörü, tarım makinaları, traktör veterinerlik hizmetleri ile daha birçok teknoloji kuruluşunun yer aldığı Agroexpo, 2018 yılında 332.714 ziyaretçiyi ağırlayarak rekor kırdı ve 500 milyon dolarlık iş hacmi yaratarak Türkiye'nin en büyüğü olduğunu bir kez daha gözler önüne serdi.

TARIMDANHABER