Konuyu bugünkü yazısında gündeme getiren Dünya Gazetesi'nin tarım yazarı Ali Ekber Yıldırım,"Başbakanlık Genelgesi'nin yayınlanmasından bu yana 4 ay geçti, bildiğimiz kadarıyla kısa adıyla Gıda Komitesi henüz hiç toplanmadı. Komite başkanlığını yapacak Gıda,Tarım ve hayvancılık Bakanlığı Müsteşarı görevinden ayrıldı. Emekli oldu. Yerine bir atama da yapılmadı" dedi.

Gıda fiyatlarındaki yükseklikten dert yanarken, bu konuda kurulan komitenin toplanamamasını manidar bulan Yıldırım, aynı zamanda yazısında komitenin fiyatlara etkisini de sorguladı. “Komite, fiyatları düşürerek enflasyonu aşağıya çekebilir mi?" diye soran Yıldırım, yazısında bu konuda da şunları kaydetti:

SONUCA DEĞİL SEBEBE BAKMALIYIZ

“Gıda Komitesi tarım ve gıda fiyatlarındaki artışı önlemek için ne yapabilir? Bunun için öncelikle sorunun doğru saptanması gerekir. Sorun fiyatların artması değil. Fiyat artışı sadece sonuçtur.
Asıl sorun uygulanan yanlış politikalarda. Tarımda kronik hale gelen yüksek girdi maliyetleridir. Üretici, girdi maliyetlerini karşılayamadığı için üretim yapamıyor. Ürettiği ürünle girdi fiyatlarını karşılayamıyor. Kuraklık,don,dolu ve daha bir çok felaketin yaşandığı 2014′ün olağanüstü bir yıl olduğunu kabul etmek gerekir. Ancak,yıllardır, Türkiye Ziraat Odaları Birliği her ay üretici ile market fiyatlarını açıklıyor. Bir çok üründe fiyat farkı yüzde 100′ün üzerinde. Kimi ürünlerde yüzde 400′ü aşan fiyat farkı var. Üreticinin maliyetin altında sattığı ürün tüketiciye yüzde 100′ün üzerinde fiyatla satılıyor.

Asıl müdahale edilmesi gereken nokta burası. Girdi maliyetlerini düşürücü önlemler alınarak üreticinin üretime devam etmesi sağlanmalı. Tarım destekleri etkin kullanılarak hem üretici hem tüketici korunmalı. Üreticiden ucuza ürün alıp fahiş fiyatla satan marketlere, aracılara yaptırımlar getirilmeli.

Özetle, Gıda Komitesi'nin enflasyonu düşürmek için öncelikle tarım politikalarında, destekleme sisteminde radikal değişiklikler yapılmasını sağlayacak çözüm önerileri geliştirmeli. Tarla fiyatı ile market-pazar fiyatı arasındaki farkı düşürecek önlemler alınmalı. Bunlar yapılmazsa vahşi kapitalizm uygulamaları sürer; çiftçi para kazanamamaktan,tüketici pahalılıktan,devlet enflasyondan şikayetçi olmaya devam eder"