Bağdatlıoğlu'nun değerlendirmesinde öne çıkan başlıklar şöyle;

İSRAİL PİYASADAN ÇEKİLDİ

Bugün dünya üzerinde sektörümüzde önemli üreticilerden olan İtalya, İspanya, İsrail gibi rakip ülkeler yüksek üretim maliyetleri nedeniyle üretimi bırakmış durumda. Süs bitkileri ve kesme çiçek üretimi daha çok gelişmekte olan ülkelere (Kolombiya, Kenya, Etiyopya vb.) yöneldi.

Bu ülkeler yabancı yatırımlar sayesinde kısa zamanda büyük ihracatçı konumuna geldi. Diğer yandan süs bitkileri sektöründe ileri teknoloji kullanımı ve yeni çeşitler için yapılan ıslah çalışmaları önem kazanmakta.


TALEP ARTACAK

Ar-Ge çalışmalarıyla her geçen gün farklı ürün çeşitleri geliştirilerek ticarete konu oluyor. Sektörümüzdeki trendler de bu sayede şekilleniyor. Önümüzdeki dönemde de yeni çeşitlerin önem kazanacağını ve talebin artacağını düşünüyoruz.

Dünyada çevre ve yeşil temalar da giderek önem kazanıyor. Bu anlamda peyzaj ve dış mekân alanında süs bitkileri sektörü hızla gelişiyor. Çevre düzenlemelerine giderek daha fazla önem verilmesi ve kentlere yeşil kimlik kazandırılması bu ürünlere olan talebi ve buna bağlı olarak bu alandaki yatırımları artırıyor.

Türkiye'de de son yıllarda süs bitkileri üretim ve ihracatı artış gösteriyor. Türkiye coğrafi konum, iklim şartları ve iş gücü gibi avantajlara sahip olduğu sektörde, aynı zamanda endemik çiçek çeşitleri açısından da büyük bir zenginliğe sahiptir.

TÜRKİYE'DE ÜRETİM, İHRACATA YÖNELİK YAPILIYOR

Ülkemizde süs bitkileri üretimi son 20 yılda ihracata yönelik olarak daha profesyonel yapılmaya başlandı. 2013 yılı verilerine göre Türkiye'de toplam 4.513 ha alanda süs bitkileri üretimi yapılıyor. Üretimin yüzde 72'sini dış mekân bitkileri, yüzde 25'ini kesme çiçekler oluşturuyor.

DIŞ MEKAN BİTKİLERİNE TALEP VAR

Üretimin en fazla yapıldığı iller Sakarya, İzmir ve Antalya'dır. Sektör ihracatımız son yıllarda düzenli artışlar göstererek bizi dünyadaki önemli ihracatçı ülkeler arasına getirmeye başladı. Türkiye'de yeni çeşitler, özellikle dış mekân bitkilerinde büyük artışlar görülmekte.

50'DEN FAZLA ÜLKEYE İHRACAT YAPIYORUZ

Türkiye'nin süs bitkileri ve mamulleri ihracatı 2014 yılında bir önceki yıla kıyasla değer bazında yüzde 8 artışla 83 milyon dolara yükseldi. Önemli ürün grubu olan canlı bitkiler ihracatında geçtiğimiz yıla göre yüzde 7 artış görülerek 42 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirildi. Kesme çiçekler ürün grubunda, ihracat yüzde 13 artışla, 32 milyon dolara yükseldi. İhracat pazarlarımız bu yıl da genişlemeye devam etti. Toplam 50'den fazla ülkeye süs bitkileri ihracatı gerçekleştirilirken, sektör ihracatında en önemli pazarlarımız Hollanda, Türkmenistan, İngiltere, Almanya, Irak, Rusya, Azerbaycan, Ukrayna, Özbekistan, Romanya oldu.

25 BİN KİŞİNİN EKMEK KAPISI

Ülkemizde süs bitkileri sektörü toplam 25 bin kişiye doğrudan istihdam sağlamakta, aynı zamanda vasıfsız işçilerin iş gücüne kazandırılması ve onlara eğitim vb. imkânlar sağlanması yoluyla sosyal gelişimi de desteklemektedir.

Önümüzdeki süreçte ülkemizde özellikle peyzaj ve dış mekân bitkileri alanında sektörel yatırımların artması ve bu alanda ihracatımızın daha da fazla gelişmesi beklenmektedir. İhracatta yeni pazarlar kazanmak kadar, mevcut pazarlarımızda payımızı arttırmak da çok önemli. Dünya üzerinde önemli ithalatçı ülkelere baktığımızda özellikle yakın pazarlar olan Almanya, Rusya gibi ülkelerin ithalatından çok az bir pay aldığımız görülüyor.


ALMANYA VE RUSYA POTANSİYELİNİ DEĞERLENDİREMİYORUZ

Sektörde önemli ithalatçılardan olan Almanya'nın toplam kesme çiçek ithalatı 4 milyar dolar iken, aynı şekilde yakın komşumuz Rusya'nın 2 milyar dolar toplam ithalatı varken; Türkiye'nin bu ülkelere ihracatı pazar payının ancak yüzde 0,2'sini karşılıyor. Bu rakamlar bize sektörümüzün önünde değerlendirilebilecek çok büyük bir potansiyel bulunduğunu gösteriyor.

2015'DE 125 MİLYON DOLAR İHRACAT HEDEFLİYORUZ

2015 yılında ihracatımızın 125 milyon dolara ulaşmasını hedefliyoruz. Süs bitkileri sektörünün 2023 yılı hedefini de 500 milyon dolar ihracat gerçekleştirilmesi ve 300.000 kişiye istihdam sağlanması olarak belirledik. 500 milyon dolar ihracat hedefimizi gerçekleştirdiğimizde dünya ticaretinden sektörde aldığımız payı binde 2'den yüzde 2'ye yükseltmiş olacağız. Bu da ülkemizin sektörde etkili ülkeler arasına girmesini sağlayacak.

Hedefimize ulaşmak için hem Birlik hem de Tanıtım Grubu olarak yeni projelere ve etkin tanıtım çalışmalarına devam edeceğiz. Sektörde yeni çeşitlerin üretimi konusunda, üniversite ve ilgili kuruluşların da katılımıyla Ar-Ge projelerini destekleyeceğiz.

Bu projeler ile yeni çeşitlerin ihracata kazandırılmasının yanında, verimlilik ve kalite artışı da sağlanmasını amaçlıyoruz. Yeşil şehirler ve kentsel peyzaj projeleri artık tüm dünyada ön plana çıkıyor. Biz de bu tarz projeleri ülkemizde hayata geçirmeye başladık. Örneğin, bu yıl yaptığımız “Çiçek Açan Antalya" projemizle daha yeşil bir çevre bilincine katkıda bulunacağız. Şehir alanlarının güzelleştirilmesini teşvik eden uluslararası bir yarışmaya katılacak projemizin büyük ses getirmesini ve ülkemizde bir ilk olarak diğer illere örnek oluşturmasını bekliyoruz.