TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Özden Güngör, konuyla ilgili yaptığı açıklamada şunları kaydetti:

"Toprak Mahsulleri Ofisi 2015 yılı için 2 numaralı "Anadolu Kırmızı Sert" ekmeklik buğday müdahale alım fiyatını ton başına 862 TL olarak açıklamıştır. Ayrıca buğdayda ton başına 50 lira prim ile gübre, mazot, sertifikalı tohumluk ve toprak analizi gibi destekler de ödenecektir. Bu durumda ton başına 127 lira prim ve diğer desteklerle birlikte fiyatın 989 liraya yükseleceği hesaplanmaktadır. Pariteye göre makarnalık buğday fiyatının ton başına 976 lira, prim ve desteklerle birlikte 1103 lira; arpa fiyatının ise ton başına 645 lira, prim ve desteklerle birlikte 772 lira olacağı belirtilirken, TMO Anadolu kırmızı sert buğdayın kasım ayı satış fiyatı da ton başına 960 lira olarak açıklanmıştır.

BUĞDAY 2.4, GÜBRE 5.7 ARTTI!

2015 yılında ekmeklik buğday fiyatı bir önceki yıla göre ortalama yüzde 2,4, gübre fiyatı ise ortalama yüzde 5,7 artmıştır. Sonuç olarak ekmeklik buğday fiyatındaki artış, girdi fiyatlarındaki artışın gerisinde kalmış, çiftçi enflasyona ezdirilmiştir.

ÜRETİCİ SATTI MÜDAHALE FİYATI SONRA AÇIKLANDI!

Buğday destekleme alım fiyatının her yıl olduğu gibi bu yıl da Çukurova ve Güneydoğu Anadolu`da buğday hasadının büyük ölçüde tamamlanmasından sonra açıklanmış olması da, hasat ettiği ürününü satarak bir an önce borçlarını ödemek isteyen bu bölgelerdeki çiftçilerimizi mağdur etmiştir. Bu bölgelerdeki çoğu çiftçi ürününü 0,75 TL/kg düzeyindeki fiyatlarla tüccara satmış durumdadır.

YÜZDE 80'İ BAŞFİYATI TUTTURAMAYACAK!

2015 yılında girdi fiyatlarının yüksekliği nedeniyle uygun tohum, ilaç ve yeterince gübre kullanamayan çiftçinin ürettiği buğdayların kalitesi dikkate alındığında en az yüzde 80`ninin başfiyatı tutturma ihtimali yoktur. Ayrıca çiftçi tarafından TMO ve tüccara teslim edilen ürünlerden yapılan kesintiler de (Stopaj, Borsa tescil ücreti, Nakliye vs.) dikkate alındığında birinci kalite buğdayın fiyatı yüzde 3-4 aşağıya inmiş olacaktır.

2002-2015 dönemi göz önüne alındığında, 13 yıl önce kilogramı 0,23 TL olan buğday fiyatı bugün yüzde 274 artışla 0,86 TL düzeyine çıkmıştır. Aynı dönemde mazot fiyatı yüzde 271, gübre fiyatı da yüzde 428 oranında artmıştır. 13 yıl önce 1 kg buğdayla 1,31 kg gübre alınabilirken, bugün yüzde 31 kayıpla 1 kg bile değil, 910 gr gübre alınabilmektedir.

GİRDİ MALİYETLERİ ÜRETİMİ OLUMSUZ ETKİLİYOR

Yıllardır söylediğimiz gibi tekrar ediyoruz. Maliyetlerde en büyük paya sahip olan gübre, mazot, ilaç ve elektrik üzerindeki KDV ve ÖTV oranları düşürülmelidir. Çiftçinin ödediği KDV ve ÖTV, verilen desteklemenin çok çok üzerindedir. Bu nedenlerden dolayı son 13 yılda toplam tarım arazilerinin yüzde 10`u üretim dışı kalmıştır ki bu araziler de ağırlıklı buğday ekilen alanlardır.