1953'te kurulan Adapazarı Şeker Fabrikası, Adapazarı Pancar Ekicileri Kooperatifi (APEK) tarafından 2005 yılında Özelleştirme İdaresinden satın alındı. Fabrika, APEK'in kredi borcu ödememesi sebebiyle 2013 Eylül ayında Bank Asya'ya devredilmiş, fabrikayı 1 yıl işleten Bank Asya 2013 Eylül'ünde 182 Milyon TL karşılığında Ülker Grubuna ait Yıldız Holding'e satmıştı.

OY ÇOKLUĞUYLA KARAR

Yıldız Holding, fabrikanın Afyon Karahisar'a taşınması için bu yılın Nisan ayında Türkiye Şeker Kurumu'na başvurmuştu. Türkiye Şeker Kurumu bünyesinde piyasa düzenlemeleri yapan Şeker Kurulu geçtiğimiz günlerde Adapazarı Şeker Fabrikası için yapılan başvuruyu değerlendirdi. Kurulda yer alan PANKOBİRLİK temsilcilerinin hayır oyuna rağmen, fabrikanın Afyon Karahisar'a taşınması için oy çokluğuyla onay çıktı. PANKOBİRLİK'in kararı yargıya taşıyacağı öğrenildi.

550 DÖNÜMLÜK ARAZİ

Böylece Türkiye'de ilk kez bir şeker fabrikasının başka bir ile taşınmasına izin çıkarken, gözler Adapazarı Şeker Fabrikasının arazisine çevrilecek. Adapazarı ve Serdivan ilçeleri arasında kalan yaklaşık 550 dönümlük arazi Sakarya'nın en değerli arazilerinin başında geliyor. Yıldız Holding'in fabrikayı taşıdıktan sonra buraya otel ve konut projesi yapması öngörülüyor.