Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, patates fiyatlarının 4 - 5 TL'ye yükselmesinin ardından Niğde ve Nevşehir'deki depoların incelendiğini, depolardaki patateslerin piyasaya sürülmesinin ardından fiyatlarda düşüşler yaşandığını bildirdi. Eker, “Niğde ve Nevşehir illerinde patates depolarında gerekli incelemeler yapılmış olup, tüketime yetecek seviyede ürün olduğu tespit edilmiş ve ürünlerin piyasaya sürülmesi noktasında üreticiler ve tüccarlar ile görüşmeler yapılmıştır. Yapılan çalışmalar neticesinde patates fiyatlarında düşüşler yaşanmıştır" dedi.

Üretim fazlalığı olmasına karşın nisan sonunda patates fiyatının 5 liraya çıkması üzerine hükümet tedbir almak için kolları sıvamış, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, “Gıda enflasyonunu düşürmek için patates ithalatını serbest bırakacağız" demişti. Bakan Zeybekci'nin açıklamasından sonra gözler en yakın üretim bölgesi olan İran'a çevrilmiş, İran'da patates fiyatının 50 kuruş olduğu tespit edilmişti.

Enflasyonun suçlusu

Vatandaşın büyük tepkisine neden olan ve Merkez Bankası'nın yüksek enflayonun suçlusu ilan ettiği patates fiyatları, Bakan Zeybekci'nin açıklamasından bir süre sonra 2 lira seviyesine inmiş ve fiyat tartışması sona ermişti.

CHP'li Sezgin Tanrıkulu'nun patates fiyatlarının 4 TL'ye yükselmesine ilişkin soru önergesini yanıtlayan Bakan Eker, şu bilgileri verdi:

“Tarımsal ürün fiyatları serbest piyasa ekonomisi şartlarında oluşmaktadır. Bakanlığımızın doğrudan ürün fiyatlarına müdahale etme imkanı bulunmamaktadır. Bakanlığımız üretimi günlük takip edip, arz güvenliği ve patates üretiminde sürdürülebilirlik için gerekli tedbirleri almaktadır."

'Stoklar yeterliydi'

Mehdi Eker, patates fiyatlarının yükseldiği dönemde yapılan işlemler hakkında şunları söyledi: “Bakanlığımızca, ülkemizde patates üretiminin önemli bir kısmının yapıldığı Niğde ve Nevşehir'de patates depolarında incelemeler yapılmış olup, tüketime yetecek seviyede ürün olduğu tespit edilmiş ve ürünlerin piyasaya sürülmesi noktasında üretici ve tüccar ile görüşmeler yapılmıştır. Çalışmalar neticesinde patates fiyatlarında düşüşler yaşanmıştır. Bakanlığımız koordinasyonunda ilgili bakanlık ve kurumların içinde bulunduğu Gıda ve Tarımsal Ürün Piyasaları İzleme ve Değerlendirme Komitesi kurulmuştur."

Gerekli takip

Hal Kayıt Sistemi ile sebze ve meyve ticaretinin elektronik ortamda takip edilebilmesi mümkün hale geldiğini kaydeden Eker, şöyle konuştu:

“Üretici ve tüketicinin korunması ve malların fiyatlarının arz ve talebe bağlı olarak serbest rekabet ortamında oluşması amacıyla, Hal Kayıt Sistemi üzerinden sisteme kayıtlı kullanıcılar tarafından yapılan bildirimler sonucunda oluşan sebze ve meyve ticareti verileri ile bildirimcilere ait stok kayıtları sürekli analiz edilmekte olup, malların belirli ellerde toplanması, satışından kaçınılması ya da stoklanması yönünde kanaat oluşması durumunda Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nca gerekli her türlü idari tedbir alınmaktadır.

Sistem üzerinden yapılan incelemelerde patates stok miktarları dikkat çeken firmalar ile patates stokladığı ihbar edilen firmalar Gümrük ve Ticaret Bakanlığı müfettişlerince denetlenmiş olup, yapılan denetimler sonucunda kanun çerçevesinde gerekli takip yapılmaktadır."

Meriç Tafolar / MİLLİYET