Tarım sektörünün duayen isimlerinden olan Eşref Şekerli, www.tarimdanhaber.com’un sorularını yanıtladı. Türkiye’de faaliyet gösteren ziraat odası başkanlarının çok uzun süre başkanlık yaptığına dikkat çeken Şekerli, “Gelen en az 15 yıl 20 yıl başkanlık yapıyor. Bu durum bir sistem sorunu olduğu gerçeğini ortaya çıkarmaktadır. Sadece ziraat odaları değil damızlık birliği başkanları, süt birliği başkanları ve kooperatif başkanları aynı şekilde seçilmekte ve gelen bir daha gitmek istemektedir” dedi.

Çiftçiye hiçbir katkısı olmayan kurumlar ve onlara ödenen paralar çiftçinin sırtından indirilmelidir.

“5 YILDAN FAZLA BAŞKANLIK YAPILMAMALI”

Ziraat odalarının amaçları doğrultusunda çalışması için bir takım düzenlemelerin zorunlu olduğuna dikkat çeken Şekerli, “Seçim sisteminde yapılan hatalar seçimlerin insanlara duyurulmaması vekâlet sisteminin yaygınlaşmış olması seçimin objektif olarak yapılmasının önünde büyük bir engeldir. Devletin kesin müdahalesi ile Başkanlar beş yıldan fazla başkanlık yapmamalıdır.” ifadelerini kullandı. 

Devlet tarafından yapılan denetlemelerin de yetersiz olduğunu belirten Şekerli “Dernek, ziraat odası damızlık birliği, süt birliği ve Kooperatifler devlete bağlı tek bir birim tarafından denetlenmemeli en az iki birim tarafından farklı şekilde teftiş edilmeli” dedi. Bu kurumların ilgili devlet kademesi tarafından yeteri kadar görülmediğini aktaran Şekerli sözlerini “Çiftçiye hiçbir katkısı olmayan kurumlar ve onlara ödenen paralar çiftçinin sırtından indirilmelidir” diyerek sonlandırdı.