Geçtiğimiz yıllarda tarım ürünü ithal ettiğimiz Rusya Federasyonu, Kazakistan, Ermenistan, Belarus ve Kırgızistan'ın oluşturduğu Avrasya Ekonomik Birliği, koronavirüs (Covid-19) önlemleri kapsamında çok sayıda tarım ürününün ihracatını 30 Haziran'a kadar yasakladı. İhracatçı konumunda olan birçok ülke tarımsal ürünlerde kendi kendini korumaya alırken; tarımsal ürünleri mamül veya yarı mamül olarak işleyip ihracatına ve tüketimine yönelik faaliyette bulunan ülkeler için zorlu süreç başlamış oldu. Türkiye de ise Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın resmî gazetede yayımladığı tebliğe göre buğday ürünlerinin ihracı izne tabi tutuldu. 

ULUSAL HUBUBAT KONSEYİ 1 MİLYON TON REKOLTE KAYBI BEKLİYOR

Ulusal Hububat Konseyi’nin yapmış olduğu açıklamalarda; geçtiğimiz yıl 20 milyon ton olan buğday üretiminin bu sezon %5 azalışla 19 milyon ton olacağı öngörülüyor. Tüketim miktarımız 18 milyon ton olduğuna göre bu yıl buğday arz fazlalığının 1 milyon ton dolaylarında olacağı tahmin edilmektedir.

Türkiye tarımı olarak tarımda kendi kendine yetebilen 7 ülkeden biri olduğumuz bizlere eğitim öğretim programlarında öğretilenler arasındadır. 

Baraj, gölet ve yer altı su kaynakları kıt olduğu için bu yıl hububatların birçoğu  sulanamadı. Ülkemizin bazı yerlerinde arpa ve buğday hasatı tamamlanırken, İç Anadolu başta olmak üzere birçok bölgede de hasat hâlâ devam etmektedir. Ülkemiz için kuraklık ve etkileri hasat sezonu sonunda kendini gösterecektir.

TMO HASAT DÖNEMİNDE İTHALATTAN VAZGEÇMELİ 

TMO tarafından ilana çıkılan 320 bin ton arpa ve yaklaşık 400 bin ton buğday ithalat ihalesi 30 Haziran 2021 günü sonuçlanacaktır. Tarımsal üretimde kendi kendimize yeterli konumdaysak ihraç kayıtlı olmayan bu ihaleden vazgeçilmelidir. Hasat döneminde ithalat söyleminden vazgeçilerek, üreticiler üretimde tutulmalıdır.

HUBUBAT ALIM FİYATI ÜRETİM MALİYETLERİNİN ALTINDA AÇIKLANDI

Müdahale alım fiyatı açıklayan TMO ülkemiz çiftçisine bu yıl üretim maliyetlerinin altında fiyat açıklamıştır. 2020 yılında da aynı durum söz konusu olduğu için çiftçilerimiz hububat üretiminden kaçmaktadırlar. 

DEVLET UCUZ ARPADA 0.75 KURUŞ ZARAR EDECEK

Dünya emtia borsaları incelendiğinde, ithal edilecek olan arpanın liman teslim maliyetinin en uygun 2,40-2,50 TL dolaylarında seyredeceği görülecektir. Yem girdi maliyetlerini düşürmeye yönelik yem sanayicisi ve tüketiciye satılacak olan arpanın TMO satış fiyatı 1,95 TL’dir. İthal edilip satılması öngörülen arpadaki devlet zararı 0,75 kuruş civarındadır. (2,50-1,75=0,75 kuruş)

ARPA BUĞDAY İTHALATINDA BİRİLERİ KAZANACAK TÜRK TARIMI ZARAR EDECEK 

Birileri bu ihaleyi alacak, para kazanacak; TÜRK TARIMI yara alacak, devlet kurumu olan TMO pahalı aldığı ürünü ucuza satarak zarar edecek. Aradaki fiyat farkı Türk çiftçisinde kalsın. Türk tarımı şaha kalksın. Ne devlet zarar etsin ne de üretici zarar etsin. Niteliği belirsiz olan bu ürünlerle gıda güvenliğimiz ve geleceğimiz kararmasın. 

MÜDAHALE ALIM FİYATLARI GÖZDEN GEÇİRİLMELİ 

Arpada 1,75 TL olan müdahale alım fiyatına karşılık yaklaşık 2,50 TL yurtdışı maliyeti varsa, yurtiçi üretimi de yeterli ise ürün ithalatı ve müdahale fiyatları  gözden geçirilmelidir. Hububat fark primi destekleri revize edilerekte çıkar yol bulunulabilecektir.