Ziraat Mühendisleri Günü nedeniyle yazılı bir açıklama yapan Ziraat Mühendisleri Odası İl Temsilcisi Mehmet Karaca, açıklamasında şunları kaydetti: 

"Türkiye bugün Dünya’da 7. büyük tarım ekonomisine sahip bir ülke konumundadır. Bu başarının temelini oluşturan ziraat öğreniminin 174. yıldönümünü büyük bir kıvançla kutluyoruz. Mustafa Kemal Atatürk, Cumhuriyet’in kuruluşu sonrası kalkınmanın ancak tarım ile gerçekleşebileceğini görmüş ve “Milli ekonominin temeli ziraattır” diyerek, ziraat alanındaki kalkınmanın ülkemizin geleceği için ne kadar önemli olduğunu vurgulamıştır.

Ülkemiz geride bıraktığımız yıllarda tarımsal eğitim ve öğretimde büyük aşamalar kaydetmiş, tarım sektörümüz sıfır konumundan dünya ülkeleri ile rekabet eder duruma gelmiştir.

Ülkemizde ilk tarımsal eğitim-öğretim faaliyetleri, 10 Ocak 1846 tarihinde İstanbul’da bugünkü adı ile Yeşilköy semtinde bulunan Ayamama Çiftliği’nde kurulan Mekteb-i Zirai Şahane ile başlamış ve bu tarihten itibaren 10 Ocak Günü’nü kapsayan hafta ülkemizde Tarım Haftası olarak kutlanmaktadır.

Mesleğin ilk adımı olan Ziraat Fakültelerinde, geleceğe sağlam temellerin atılması gerekmektedir. Mesleki bilginin yanında, kendine güvenli, sorumluluğunu bilen, iş disiplini yüksek, en az bir yabancı dil bilen, teknolojiyi bilen ve kullanan ziraat mühendisi olmak yalnızca Türkiye’de değil Dünyada da kabul görmektedir.

Ülkemizde 129’u devlete, 73’ü vakıflara ait olmak üzere 202 üniversite bulunmaktadır. Ancak üzülerek söylemeliyim ki 2019 yılı verilerine göre dünyadaki en iyi 500 üniversite sıralamasında maalesef bizim üniversitelerimiz yer almıyor. Türkiye’de ki üniversitelerin 44 ünde ziraat mühendisliği eğitimine yönelik programların yer aldığı fakülteler bulunmaktadır. Türkiye’de bugün ziraat mühendisi sayısı 120 bine yaklaşmıştır. Her yıl yaklaşık 4500-5000 meslektaşımız bu okullardan mezun olmaktadır. İstihdam ise mesleğimizin en büyük sorunudur, bugün yaklaşık 19-22 bin genç meslektaşımız işsizdir. 

Türkiye’nin arazi varlığı ve tarım potansiyeli dikkate alındığında, yaklaşık 150 bin dolayında ziraat mühendisine gereksinim olduğu tahmin edilmektedir. Doğru bir planlama, doğru bir istihdam politikası ve doğru bir üretim stratejisiyle ziraat mühendisliğinin daha önceki yıllarda olduğu gibi hak ettiği yerlere getirilmesi gerekmektedir.  

174 yıl önce Halkalı Ziraat Mektebinde başlayan ilk tarımsal eğitim-öğretim faaliyetleri bugün farklı illerimizdeki sayıları 44 civarında olan ve ülkemizde tarımsal üretim düzeyini ve verimliliğini önemli ölçüde artmasını sağlayan ziraat fakülteleri ile devam etmektedir. Bu fakültelerde 150 dolayında bölümde her yıl 5000 dolayında öğrenci alımı yapılmaktadır. Bugüne kadar yaklaşık 110 bin civarında ziraat mühendisi yetişmiştir. Bu mühendislerin ve tohumculuktan, bitki beslemeye ve hayvancılığa kadar tarımla ilgili çok farklı alanlarda ülke tarımına hizmet etmektedir. Öğretimde 174 yıllık köklü bir tarihsel geçmişe sahip bir meslek gurubu olarak ülkemizde sayıları yaklaşık 2 milyon 300 bin dolayında olan çiftçilerimize ve ülke tarımına ve ekonomisine hizmet etmenin ve katkı vermenin haklı gururunu yaşıyoruz.

Tarım, insanın beslenme ihtiyaçlarının karşılanmasının yanı sıra, tarıma dayalı sanayinin hammaddesi olması ve dışa bağımlılığı önlemesi gibi yüce bir hedefe hizmet edenlerin sektörüdür. Tüm dünyanın önemini daha iyi kavradığı bugünlerde tarımın değişen ekonomik koşullara uyum sağlayabilmesi için teknoloji ve eğitimle daha iç içe olması gerekmektedir. Çiftçiyi bilgi ile buluşturan, bir bakıma çiftçi ile bilgi ve teknik arasında köprü vazifesi gören Ziraat Mühendislerine günümüzde daha çok ihtiyaç duyulmakta ve ziraat mühendislerinin görev ve sorumlulukları ile ziraat mühendisliğinin önemi daha da artmaktadır.  Çok geniş bir çalışma alanına sahip olan ziraat mühendisleri birçok mühendislik disiplinini bünyesinde taşımak zorundadır. Ziraat mühendisinin çalışma alanı sadece bitkisel ve hayvansal gıda üretimi ile sınırlı değildir. Endüstriye hammadde temininden, biyodizel gibi tarımsal kaynaklı enerji üretimine, hatta küresel ısınmanın kontrol altına alınmasına kadar pek çok bakımdan Ziraat Mühendisliği önem taşımaktadır.

Bu vesile ile ülkemiz tarımına hizmet etmiş meslektaşlarımıza, tarım paydaşlarımıza ve 174 yıl boyunca tarım öğretimine emeği geçen hocalarımıza şükranlarımızı sunuyorum. 

Tarımsal Öğrenimin 174. Yılını ve Ziraat Mühendisleri Gününü kutluyorum.