Ziraat Bankası Tarım Politikaları Bölüm Başkanı Ferhat Pişmaf, Ziraat Bankası’nın tarım kredilerindeki ürün yelpazesinin oldukça geniş olduğunu belirtti. Ziraat Bankası'nın bu yıl üç kredi paketini uygulamaya koyduğunu belirten Pişmaf, uygulamaya konulan üç kredi paketi hakkında değerlendirmeler de bulundu. Pişmaf, konuyla ilgili olarak şunları kaydetti: 

SERACILIK KREDİ PAKETİ

“2019 yılının hemen başında Seracılık Kredi Paketimizi duyurduk. Seracılık kredi paketinin hedefini, bu faaliyeti jeotermal enerji kaynaklarının bulunduğu yerler başta olmak üzere seracılığın teknik ve ekonomik olarak yapılabildiği tüm bölgelerimize yaygınlaştırmak ve böylece örtüaltı tarımında üretimi arttırmak olarak belirledik. Kısa bir sürede bu kapsamda 65 ilimizden 1 milyar TL’ye yakın talep aldık ve henüz asıl yatırım döneminin başında olmamıza rağmen yaklaşık 400 milyon TL kredi kullandırdık.

ORMAN KÖYLERİ KREDİ PAKETİ 

Nisan ayında hedef kitlesi orman köylülerimiz olan Orman Köyleri Kredi Paketimizi de uygulamaya koyduk. Bu kredi paketi ile orman köylerinde yaşayan ve tarımsal üretim yapmak isteyen kişilerin arıcılık, mantar yetiştiriciliği ve tıbbi aromatik bitki yetiştiriciliği konularında yapacakları yatırım ve üretimin finansmanını amaçlıyoruz. 100 bin TL’ye kadar özkaynaksız olarak kredi kullandırabildiğimiz bu paketle orman köylülerimize yeni iş ve gelir alanları oluşturmayı hedefliyoruz.

SOYA MISIR AYÇİÇEĞİ KREDİ PAKETİ 

Mayıs ayında da ülkemizin ithalatında önemli yer tutan soya, mısır ve ayçiçeğinin yurtiçinde üretimini teşvik edebilmek amacıyla soya, mısır, ayçiçeği kredi paketini uygulamaya koyduk. Bu kapsamda, birinci ya da ikinci ürün olarak soya, mısır veya ayçiçeği yetiştiren üreticilerimiz, hem üretimleri ile ilgili işletme giderlerinin finansmanı amacıyla işletme kredisi; hem de bu üretimleri ile ilgili ihtiyaç duyacakları tarımsal mekanizasyon ve modern basınçlı sulama sistemi yatırımlarıyla ilgili yatırım kredisi kullanabilecekler.”

2 MİLYON ÇİFTÇİ MÜŞTERİMİZ 

Ziraat Bankası'nın tarım sektöründeki müşteri sayısının 2 milyonun üzerinde olduğunu ifade eden Pişmaf, "Bankamızca kredi kullandırılan üretici sayısı ise 700 bine yaklaştı. Üreticimize kullandırdığımız krediler nisan ayı itibariyle 62.3 milyar TL’ye ulaştı” dedi.