Politakahaber.com'un haberine göre, iklim krizi ve yağışların azlığı Tarsus’ta Berdan Barajı’nda su seviyesini düşürürken, tarımla uğraşan çiftçiler zor günler yaşıyor. 5 aydır haftada 5 gün verilen su, son ayda 2 güne düşürüldü. İkinci ürünü ekemeyen çiftçilere Çarşamba günü mesaj gönderen Tarsus Sulama Birliği, ikinci bir emre kadar su verilmeyeceği belirtti. Ekonomik krizle birlikte girdi maliyetlerinden kaynaklı zararına üretim yapan çiftçiler, bu kez de su problemiyle karşı karşıya.

GÜBRESİZ ÜRETİM

2002 yılından beri hayvancılık yaptığını anlatan 45 yaşındaki Mustafa Kırgın adlı çiftçi, son yıllarda girdi maliyetlerinin yükselmesinden kaynaklı hayvancılığı terk etmek zorunda kaldığını belirtti. Bunun üzerine tarımla uğraşmaya başlayan Kırgın, gübre ve ilaçlardaki zamlardan kaynaklı tarımı da bırakma noktasına geldiğini söyledi. Komisyonculara olan borcunu kapatmak amacıyla tarım aletlerini satmaya başladığını ifade eden Kırgın, “Gübrenin torbasını geçen yıl 85 liraya alıyorduk, şimdi 470 lira olmuş. Geçen gübre almaya gittim ancak fiyatlardan kaynaklı gübreyi almadan dönmek zorunda kaldım. Ürünlerimizi, artık gübresiz yetiştirmeye çalışıyoruz” diye konuştu.

‘İŞİMİZ MUCİZELERE KALDI’

Çoğunlukla sebze üretimi yaptıklarını dile getiren Kırgın, yüksek girdi maliyetlerinin yanında şimdi ise su problemiyle karşı karşıya kaldıklarına dikkati çekti. Önceden su problemlerinin olmadığını hatırlatan Kırgın, iklim krizinden kaynaklı barajdaki su seviyesinin düşük olmasından su problemi yaşadıklarını belirtti. Yetkililerin ikinci bir ürünün ekilmemesi için çiftçileri uyardığını anlatan Kırgın, bundan kaynaklı da bazı üreticilerin ikinci ürünü ekmediğini kaydetti. Kendilerini daha da zor günler beklediğine vurgu yapan Kırgın, “Artık yağmur duasına çıkacağız, bir mucize olup da yağmur yağmasını bekleyeceğiz” dedi.

‘EKİNLER YOK OLACAK’

Su olmadan üretimin yapılamayacağının altını çizen Kırgın, “Su çok büyük bir problemdir. Ne yapacağımızı bilmiyoruz. Eğer ürünler bir ay susuz kalırsa ektiğimiz tüm ürünler yok olacak. Geçen yılki zararımızı karşılamak için bu yıl ekim yaptık, bu seferde su problemi çıktı. Bu durum iflasımızı daha da hızlandıracak” diye konuştu.

‘ZARARIMIZ BÜYÜK’

Yunus Demir (35) isimli bir başka çiftçi ise bitkiler için suyun önemini hatırlatarak, “Su olmazsa üretim yapamayız. İşimiz artık Allah’a kaldı” dedi. Geçen yılki zararlarını karşılamak için bu yıl üretim yaptıklarını anlatan Demir, “Bu yılki işimiz zor. Çiftçi artık fakirleşiyor” diye belirtti. Kiraladığı tarlaya ikinci ürün olarak ıspanak ekmeyi düşündüğünü; ancak su sıkıntısından kaynaklı ekemediğini ifade eden Demir, şunları söyledi: “Buradaki çoğu kişi, tarlaları kiralıyor. İlk üründe tarla kirasını ve masraflarını karşılamaya çalışıyor. Kar ederse ikinci üründe kar eder. Ancak, ikinci ürünü ekemiyoruz ve zararımız da büyük. Tarlayı sürdük ama böyle kalacak.”