bolununsesi.com'da 'Salvador Dali' müstear ismiyle verilen haberde, Bolu'nun verimli tarım arazileri üzerinde tehlikeli boyutlara varan yapılaşmaya dikkat çekildi. Bolu'nun özellikle kuzey taraflarının site furyasına yenik düştüğü kaydedilen haberde, sitelerin yükseldiği bu alanlarda yakın bir geçmişte patates üretildiği belirtildi.

'Bolu'nun verimli tarlalarında yetişen verimli apartmanlar!' başlığı ile verilen haberde öne çıkan başlıklar:

10 YIL ÖNCE KİRALIK EV BULUNMUYORDU!

On yıl öncesine kadar Bolu'da kiralık ev bulmak ve kiralamak için ev sahibini ikna etmek çok zordu. O zamandan şu ana kadar Bolu'nun nüfusu 2 katından fazlasına çıktı. Nüfusun artışıyla beraber inşaatlardaki artış devasa boyutlara ulaştı. Şu anda her hangi bir mahallede dolaşın, yeni sitelerin camlarında bol bol kiralık ve satılık ilanları görürsünüz.

PATATES TARLALARINDA YÜKSELEN SİTELER!

Bolu'nun kuzey tarafları; Kalıcı Konutlar civarı bu site furyasından nasibini oldukça fazla aldı ve son hızla almaya devam ediyor. Patates yetiştirilen bu verimli devasa tarlalar inşaat sektörüne yenik düştü. Bolu patatesi yüksek rakımda yetiştiğinden dolayı hastalıklara dayanıklı, dolayısıyla tercih edilen bir patates türüdür. Hatta çok önceleri, Ege Bölgesi yetiştiricileri dahi tohumluk patatesi Bolu'dan alırlarmış. Şimdi ne durumda bilmiyorum ama eski verimli patates tarlalarının içinde büyüyen siteler inanıyorum ki duyarlı vatandaşların da canını yakıyordur.

DEVLET YASAKLAMIŞTI!

Devlet 2014 yılında bir genelge yayınladı. Bu genelgeye göre bölünemez büyüklükteki tarım arazilerinde oluşmuş hisselerin üçüncü şahıslara satılması devredilmesi veya rehin edilmesi yasaklanıyor. Bölünemez büyüklükte tarım arazisi şöyle tanımlanmış; mutlak tarım veya özel ürün arazilerinde 2 hektar (20 dönüm), dikili tarım arazilerinde 0,5 hektar örtü altı tarım arazilerinde 0,3 hektar ve marjinal tarım arazilerinde 2 hektar. Tarım arazilerinin miraslar veya satın almalar yoluyla küçük parçalara bölünerek yok olmasını önlemek isteyen devlet böyle bir önlem aldı.

ESKİ İNSANLAR KADAR HASSAS OLAMADIK!

Sonuç olarak; Bolu'da kanal ve Kalıcı Konutlar civarındaki patates tarlaları, Türkiye'nin her yerindeki benzerleri gibi, sitelere dönüştü.

Türkiye'de veya diğer ülkelerde tarihi yerleşim yerlerini dolaştığımda ilk dikkatimi çeken ulaşılması çok kolay olmayan sarp yerlerde kurulduğu idi. Bunun birinci sebebi güvenlikli olması, ikinci sebebi ise tarım arazilerinin sadece tarım için kullanılmasıdır. Eski insanların, gıdalarını karşılayacak verimli arazileri bu denli korumaları takdir edilecek bir durumdur. Biz eski insanlar kadar bu konuda hassas olamadık, verimli apartmanları en lezzetli yiyecekleri üretecek tarlalarda yetiştirdik. Volkanik Köroğlu Dağları'nın milyonlarca yıl içinde oluşturduğu çok verimli ovalar, düzlükler ve verimli tarlaları yok ettik. İleride tarım yapabileceğimiz alanların inşaatlara açılmaması dileği ile.... Saygılarımla…