Milli Gazete'den Sezer Yılmaz'ın haberin göre, Türkiye'nin birçok noktasına kurulması planlanan kömürle çalışacak termik santraller tarım arazilerini tehdit ediyor. İktidarın 100 günlük icraat planları arasında yer alan Alpu Termik Santralinin 447 bin 110 dekarlık tarım arazisine kurulması planlanıyor. Tarım ve hayvancılıkta dışa bağımlılığın giderek arttığı bu dönemde Alpu Ovasına kurulacak kömürle çalışan termik santral, ülkemizin tarım ve hayvancılığına büyük darbe vuracak.

TAHIL DEPOSU ALPU, EN VERİMLİ OVALARIMIZDAN

Ülkemiz ve Eskişehir için önemli bir tarım arazisi olan Alpu Ovası, buğday, arpa, nohut, yulaf, şekerpancarı üretiminin yapıldığı, hayvancılığın geliştiği verimli ovalardan birisi. Eskişehir Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü verilerine göre, Alpu İlçesi'nin toplam tarım arazisi 447 bin 170 dekar. Bunun 328 bin 999 dekarı ekiliyor, 110 bin 575 dekarı nadasa bırakılıyor. Ayrıca, 6 bin 130 dekar alanda sebzecilik, 1466 dekarda meyvecilik yapılıyor. Bölgede Çiftçi Kayıt Sistemi'ne kayıtlı 1908 çiftçi var. Böylesi verimli bir araziye termik santral yapılması ülkemizin tarımına büyük bir darbe vuracak.

100 GÜNLÜK İCRAAT PALNINDA

Alpu Ovasına yapılaması planlanan termik santrale ilk günden beri çevrecilerden ve yöre halkından büyük tepki gelmişti. Çevrecilerin Danıştay'a başvurması ile Danıştay ret kararı vermişti. Cumhurbaşkanı geçtiğimiz gün yüz günlük eylem planında Alpu Ovası'na yapılması planlanan 1.000 Megawatt (MW) kurulu gücünde termik santral de yer aldı. Danıştay'ın kararına rağmen alınan karar yöre halkını yeniden harekete geçirdi.

1100 FUTBOL SAHASI KAMULAŞACAK

Ekologos Yönetim ve İletişim Merkezi tarafından yapılan bir araştırma, Alpu Ovasının Türkiye için önemini bir kez daha gün yüzüne çıkartıyor. Raporda yer alan bilgilere göre, Eskişehir Termik Santralı 200 futbol sahası kadar alana kurulacak, bunun için ise 1100 futbol sahası kadar alan kamulaştırılacak. Yapılmak istenen santral yılda en az 6,3 milyon ton kömür yakarak, 1,6 milyon ton kül ortaya çıkaracak. Eskişehir'in havası, toprağı, suyu kirlenecek. Santralın 35 yıl çalışacağı hesaplanırsa 3200 kişinin erken ölümüne sebep olacak.

TARIMDAN HABER