Türkiye’de süt üretimine büyük bir darbe vuruluyor. Yem fiyatları artarken süt fiyatlarının aynı oranda artmaması dişi hayvan kesimlerini artırırken, yetiştiricinin de üretimden çekilmesine neden oluyor. Yetiştiricinin zararına üretim yaptığını Ulusal Süt Konseyi de yaptığı hesaplama ile ortaya koydu. Ulusal Süt Konseyi'nin Mart ayı üretim maliyet hesabı üreticinin nasıl zararına üretim yaptığını net bir şekilde ortaya koydu. Nisan ayında çiğ süt fiyatları artırılmasına rağmen üreticiye verilen fiyat ile maliyetler ancak başa baş geliyor. Böyle bir ortamda süt üretiminin nasıl yapılacağı ise merak ediliyor. 

ZARARINA ÜRETİM ULUSAL SÜT KONSEYİ TARAFINDAN DA TESCİLLENDİ

Ulusal Süt Konseyi’nin, ‘Bölgelere göre 1 litre süt üretim maliyeti’ hesabı süt üreticisinin Mart ayında ürettiği her bir litre sütten 96 kuruş zarar ettiğini ortaya koydu. Yetiştiricinin zararına üretim yaptığının bizzat Konsey tarafından da ortaya konması dikkat çekti. 

ÇİĞ SÜT ÜRETİM MALİYETLERİ 3 AYDIR YAYINLANMIYORDU

Ulusal Süt Konseyi’nin aylık yayınlanan çiğ süt üretim maliyetleri 3 aydır yayınlanmıyordu. Aylık olarak yayınlanan verilerin yayınlanmaması tepki çekerken, son 3 aylık verilerin toplu halde yayınlanması da dikkat çekti. 

MART'TA 1 LİTRE SÜTÜN ÜRETİM MALİYETİ 5.66 TL OLDU 

Ulusal Süt Konseyi, 2022 yılının Ocak, Şubat ve Mart ayı çiğ süt üretim maliyetlerini yayınladı. Buna göre, 1 litre çiğ süt üretim maliyeti Ocak ayında 4.36 TL, Şubat ayında 4.48 TL ve Mart ayında ise 5.66 TL oldu. 

SÜT ÜRETİCİSİ LİTREDE 96 KURUŞ ZARAR ETTİ

Çiğ süt fiyatları 1 Nisan’dan itibaren 4.7 TL’den 5.7 liraya çıkarılırken, üretici Mart ayında ürettiği sütü bir önceki çiğ süt fiyatına göre yani 4.7 liradan sattı. Ulusal Süt Konseyi’nin hesaplamalarına göre Mart ayında 1 litre çiğ sütün üretim maliyeti 5.66 lira hesaplanırken, süt üreticisinin ürettiği sütü 4.7 liradan satması yapılan zararına üretimi de gözler önüne serdi.  

SÜT ÜRETİCİSİ NİSAN AYI İLE BİRLİKTE SADECE ÇİĞ SÜT PRİM DESTEĞİNE ÇALIŞACAK

Nisan ayından itibaren çiğ süt fiyatları 5.7 liraya çıkarılırken, 1 lirada destekle birlikte üreticinin eline 6.7 lira geçecek. Ancak 1 lira çiğ süt prim desteğinin en kısa 7 ay sonra ödenecek olmasından dolayı üreticiye bir faydası görünmüyor. Ulusal Süt Konseyi'nin maliyet hesabına göre süt üreticisi, Nisan ayında zararına üretim yapmayacak ancak çiğ süt fiyatları ile maliyet ancak başa baş gelecek. Sadece üreticiye kar olarak çiğ süt prim destekleri kalacak. Mevcut tablo, süt üreticisinin içinde bulunduğu zor tabloyu gözler önüne sererken, bu şartlarda üretim yapılmasının da imkansızlığını ortaya koyuyor.