Başkan Taşpınar, www.tarimdanhaber.com’a yaptığı özel açıklamada 2021 yılında Türkiye’nin ciddi bir kuraklık yaşadığına dikkat çekerek “Buğday üretimimiz önemli ölçüde düştü. Bugünden tezi yok önlem almalıyız. Bakanlıkla yaptığımız görüşmelerde de dile getiriyoruz, alınacak tedbirlerle üretimimizi arttırabiliriz” dedi.

4'LÜ MÜNAVEBELİ EKİM ŞART

Mevcut üretim miktarının yeterli olmadığını belirten Taşpınar, “Türkiye’de kendi nüfusunun yanında yılda ortalama 40 milyon civarında turisti ve bunun yanında Suriye başta olmak üzere diğer ülkelerden ülkemize gelen mültecileri de hesaba katmalıyız. Dolayısı ile 150 milyona yakın bir nüfus Türkiye’de üretilen buğdayı tüketiyor. Mevcut üretimimiz yeterli değil. Bunu arttırmalıyız.  Şuan da ekim alanları dikkate alındığında buğday ekim alanlarının yüzde 80’lık kısmı kıraç arazide yapılıyor. Biraz da zorunlu olarak bu alanlara hububat ekimi yapılmak durumunda. Ancak kalan yüzde 20’lik kısım sulu alanlarda yapılıyor. Bu alanların miktarını arttırma yoluna gitmeliyiz. 4’lü münavebeli ekimden kastettiğim şudur; Özellikle İç Anadolu bölgesinde ürünleri sıra ile ekmeliyiz. Her 4 yılda bir buğdaya sıra gelmeli. Böylece patates soğan gibi ürünlere de yer açılmış olacaktır. Su tasarrufu yapılacaktır. Toprak dinlenecektir. Topraktaki organik mineraller korunacak/arttırılacaktır. Buğday ekim alanları böylece genişleyecektir. Sulu arazi olduğu için 1000 kg kadar dekar başına ürün alınabilecektir.

BUĞDAYA TEŞVİK ARTIRILMALI

Üretimin artırılması amacıyla devlet teşviklerinin de önemli olduğunu anlatan Başkan Taşpınar, “Sulu alanlarda 4 yılda bir yapılacak münavebeli ekimin yanında bölgesel devlet teşvikleri de önemli noktalardan biridir. Buğday ekene daha çok teşvik verilmelidir. Mevcut teşvikler enflasyonda erimiştir.” ifadelerini kullandı. 

KARAR ERKEN ALINMALI

Münavebeli ekim projesinin Bakanlık ile paylaştıklarını aktaran Başkan Taşpınar, bu konuda erken karar alınması gerektiğine vurgu yaparak, “Zannediyorum onlarda üzerinde çalışıyorlar. Ancak bu konuda çok zamanımız yok. Alacağımız kararları erkenden alıp harekete geçmeliyiz” değerlendirmesinde bulundu. 

GÜBREDE BAKANLIKTAN BEKLENTİMİZ VAR 

2022 yılı beklentisini de dile getiren Başkan Taşpınar, “Güneydoğu Anadolu hariç şuana kadarki yağışlar çok güzel. Bu şekilde devam ederse 2022 yılı geçtiğimiz yıldan çok daha iyi olacaktır. Ekim alanlarında çok bir azalma olmadı. Ancak gübre nedeniyle sıkıntı olabilir. Bunun da rekolteyi çok etkilememesini temenni ediyorum. Bahar yağışları ile atılacak gübre rekolteye olumlu katkı sağlayacaktır. Bakanlığımızdan bu konuda destek bekliyoruz. Gübre atılmamış arazilerde rekolte beklenildiği gibi olmayabilir.” dedi.