Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, maliyeti 5 lirayı bulan ve geçen yıl 7 liraya satılan dünyaca ünlü Ulukışla kirazının bu yıl 2,5 liraya kadar düştüğünü, maliyeti 90 kuruş ila 1 lira arasında olan ve Altunhisar bölgesinde yetiştirilen yazlık patatesin de 90 kuruşa bile alıcı bulamadığını belirtti. 

DÜNYACA ÜNLÜ KİRAZ, BU YIL ÜRETİCİSİNİN YÜZÜNÜ GÜLDÜRMEDİ 

Gürer, Niğde’nin Ulukışla ilçesine bağlı Darboğaz, Kılan, Emirler, Beyağıl, Porsuk ve Ali Hoca köylerinde yetişen, başta İngiltere, Fransa ve Almanya olmak üzere Avrupa’nın peç çok ülkesine ihraç edilen Ulukışla yöresine ait dünyaca ünlü kirazların bu yıl üreticisini mağdur ettiğini vurguladı. 

ÜRETİCİ, TÜCCARIN İNSAFINA KALDI

Türkiye’nin en son kiraz hasadının yapıldığı ve 1600 rakımlı Bolkar Dağlarının eteklerinde geçici olarak hasat edilen ve farklı aroma ve tadı ile dünya genelinde hatırı sayılır bir üne sahip olan İngiltere Kraliçesine bile ulaştırıldığı söylenen Ulukışla kirazının kilogramının 5 liraya mal olduğunu anlatan Gürer, ancak bu yıl tüccarın kirazı 2.5 liradan almak için üreticiyi zorladığını ifade etti. 

GEÇEN YIL 7 LİRAYA SATILAN KİRAZ BU YIL 2.5 LİRAYA DÜŞTÜ

Geçen yıl 7 liraya satılan Ulukışla kirazının bu yıl maliyetinin yarısını bile kurtarmayacak şekilde 2.5 liraya kadar düşmesinin üreticiyi ciddi bir şekilde mağdur ettiğine değinen CHP Milletvekili Gürer, “Hatta bazı bölgelere tüccar bile girmiyor. Bölgede Mayıs ve Haziran aylarında yaşanan don olayı kısmi olarak üretimde soruna neden oldu” dedi. 

ÜRETİCİ DESTEKLENMELİ, DEPOLAMA VE PAKETLEME TESİSİ KURULMALI 

CHP Milletvekili Gürer, kiraz üreticilerinin bundan sonraki dönemlerde aynı mağduriyeti yaşamaması için depolama ve paketleme tesislerinin kurulması, pazarlama ve kooperatifleşme gibi çalışmaların bir an önce yapılması gerektiğini ifade etti. 

BİNLERCE KİŞİ OLUMSUZ ETKİLENDİ 

Kiraz üretimiyle ilgili maliyetlerin her yıl katlanarak arttığına dikkat çeken Gürer, “Kiraz üretimi tarla bitkisi gibi değildir. Tarla bitkilerinde bir yıl üründen verim alamayan üretici tarlasına başka bir ürün ekebilir. Ancak kiraz ağaç olduğu için, üretici her yıl kiraz üretmek zorundadır. ‘Bu yıl kar edemedim, başka bir ürün ekeyim’ deme şansı yoktur. İşçilik olarak kirazın toplanması için günlük 110 lira yevmiye veriliyor. Sıyırma tabir edilen ve tüm ürünü dalındayken satın alan tüccar ise üreticiye 2.5 liradan fazla para vermiyor. Bu rakam maliyetinin yarısına denk geliyor ama üretici de depolama şansı olmadığı için tüccarın insafına boyun eğmek zorunda kalıyor. 600 bin ton kiraz üretiminin yapıldığı ve 10 bine yakın üreticinin dolaylı olarak 50 bin kişiyi etkilediği kiraz üreticiliğinde bu yıl yaşanan sorun, ciddi mağduriyetlere yol açmıştır” diye konuştu. 

KİRAZ ÜRETİMİNİN DURUMU KAYGI VERİCİ BOYUTLARA ULAŞTI 

Kiraz üreticilerinin farklı alanlarda desteklenmesi gerektiğine işaret eden CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, dünyada pek çok ülkeye ihraç edilen kiraz üretiminin bu yıl düştüğü durumun kaygı verici boyutlara ulaştığını vurguladı. Gürer, Üreticilerin mağduriyetini giderecek önlemlerin Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından alınması gerektiğini ifade etti. 

YAZLIK PATATES ÜRETİMİ DE SORUNLU

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında ayrıca patates üreticilerin yaşadığı sorunlara da değindi. Niğde’de ekim ve kasım aylarında kışlık, temmuz ayında ise yazlık patates hasadının yapıldığını belirten CHP Milletvekili Gürer, Adana ve Ödemiş’te yazlık patates hasadının tamamlandığını, bugünlerde ise Niğde’nin Altunhisar ilçesinde yazlık patates hasadının devam ettiğini anlattı. 

ÜRETİCİ YOLA PATATES DÖKTÜ 

Yazlık patatesin kışlık patates gibi depolanma özelliğinin bulunmadığını anımsatan CHP Milletvekili Gürer, bu ürünün hasat edildikten sonra hemen satılması gerektiğine dikkat çekti. 

Yazlık patatesin üretim maliyetinin kilogram başına 90 kuruş ile 1 lira arasında değiştiğine işaret eden CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Altunhisar ilçesinde hasadına başlanan yazlık patatese tüccarın 90 kuruş verdiği için üreticilerin ciddi mağduriyet yaşadığını kaydetti. 

Gürer, Maliyetini bile kurtaramadığı ürününü, tüccara 90 kuruşa satmak zorunda kalan üreticinin  durumu protesto etmek için yollara patates döktüğünü ifade etti.

ENTEGRE TESİS ŞART 

CHP Milletvekili Gürer, bu tür sorunların önüne geçilebilmesi için patatesle ilgili bir entegre tesis kurulması gerektiğini de belirterek, “Bu sıkıntılar her dönem yaşanıyor. Bakanlığın duyarlı davranarak devreye girmesi gerekiyor. Pazarlama, paketleme, kooperatifleşme, entegre tesis kurma konularında girişim başlatılmalı ve üreticilerin yaşadığı mağduriyetler dikkate alınarak, borçları faizsiz bir şekilde ertelenmelidir” dedi.

ÜRETİM ADINA HERŞEY VAR AMA DESTEK YOK

Niğde’den getirdiği kirazları basın mensuplarına da ikram eden CHP Milletvekili Gürer, “Kiraz ve patates Niğde’de daha geç üretim olanağına sahip olduğu için ve yüksek rakımlarda yetiştiği için farklı bir aroma ve tadı nedeniyle de tercih edilen ürünler arasındadır. Elma, patates, kiraz, lahana, çavdar, fasulye ve diğer pek çok üründe, üretim açısından Türkiye’de ilk sıralarda yer alan Niğde’nin tarım merkezi olma yolunda ilerlemesine rağmen, burada en büyük sorun depolama olanaklarının bulunmaması olarak karşımıza çıkıyor. Tarımsal ürünlerin depolanması, paketlenmesi ve entegre tesislerin kurulması, tarımsal sanayi tesislerin açılması kaçınılmaz olan Niğde’ye Bakanlığın ayrı bir önem vermesi şart oldu. Bu tedbirler alınmaz ise dünyaca ünlü kirazını yetiştiren, pek çok üründe üretim açısından ilk sıralarda yer alan Niğde’de bu avantajlarını hiçbir zaman kullanamaz ve üretici hep mağdur olur. Bu tablo, tüketiciye de olumsuz yansır” ifadelerini kullandı.