Milli Gazete'den Sadettin İnan'ın haberine göreToprak Mahsulleri Ofisi ( TMO), hasat başından buyana hammadde fiyatlarının tüketici ile hayvan yetiştiricilerini olumsuz etkilemesini önlemek amacıyla un ve yem regülasyonu kapsamında piyasa düşük fiyattan arpa ve buğday satışı yapıyordu. Un ve yem regülasyonu kapsamında düşük fiyattan piyasaya satacağı arpa ve buğday miktarını her ayın başında kamuoyuna duyuran TMO’nun Şubat ayına yönelik henüz bir açıklama yapmaması dikkat çekti.

TMO OCAK AYINDA 1 MİLYON 220 BİN TON HUBUBAT SATIŞI YAPACAĞINI AÇIKLAMIŞTI

TMO, en son 5 Ocak’ta yaptığı kamuoyu açıklamasında 1 milyon 220 bin ton hububatın Ocak ayında düşük fiyattan satılacağını duyurmuştu. İçinde bulunulan ayla ilgili yapılacak hububat satış miktarı ve fiyatı her ayın başında kamuoyuna açıklanırken, Şubat ayının ortasına gelinmesine rağmen konuyla ilgili bir açıklamanın yapılmaması ‘ucuz buğday arpa satışına son mu verildi?’ sorusunu gündeme getirdi.

TMO OCAK AYINDA YAPTIĞI ZAMMI GERİ ALMIŞTI

TMO, Ocak ayında ucuz buğday, arpa satışında fiyatlara zam yapmış, ancak gelen tepkiler üzerine bu zammı geri almıştı. Buna göre Ocak ayında ekmeklik buğday 2.650 TL/ton, arpa, 2.050 TL/ton ve mısır ise 2.500 TL/tondan satılmıştı.

AKARYAKIT FİYATLARINA GELEN ZAMLAR TMO’NUN TAAHHÜTLERİNİ DE OLUMSUZ ETKİLEDİ

Diğer yandan TMO’nun geçmiş aylarda satışını yaptığı arpa, buğday ve mısırın nakliyesinde de ciddi sıkıntılar yaşandığı kaydediliyor. Özellikle akaryakıt fiyatlarına gelen yüksek zamlardan dolayı nakliye firmalarının eski fiyatlardan ürünleri taşımak istemediği nakliye fiyatlarında artış talep ettiği ifade ediliyor. Burada yaşanan sorun çözülemediği için limanlarda ürün bulunmasına rağmen TMO’nun verdiği taahhütleri yerine getiremediğine dikkat çekiliyor.