Türk Ziraat Yüksek Mühendisleri Birliği (TZYMB) Konya Şubesinin 17’nci Olağan Genel Kurul Toplantısı Cumartesi günü Birlik Merkezinde yapıldı. Yapılan seçimlerde TZYMB Konya Şubesi Yönetim Kurulu Zir. Yük. Müh. Alptekin İlgün başkanlığında; Prof. Dr. Seydi Ahmet Bağcı, Dr. Eyüp Başer, Zir. Yük. Müh. Ali Dündar, Zir. Yük. Müh. Cemil Şan’dan oluştu.

KAMU 5 YILDIR ZİRAAT MÜHENDİSİ İSTİHDAMI YAPMIYOR

TZYMB Genel Başkanı Mehmet Ali Ünal’ın katılımıyla gerçekleşen genel kurulda, birlik üyelerinin tamamı hazır bulundu. Genel kurul açılış konuşmasını yapan TZYMB Genel Başkanı Ünal, kamunun beş yıldır ziraat mühendisi istihdamı yapmadığını belirterek, ziraat mühendislerinin Tarım Bakanlığı’ndan bu konuda adım atmasını istedi. Ziraat mühendislerinin fakültelerde yeterli eğitimi aldıklarının altını çizen Ünal, ziraat mühendislerinin ayrıca bitki koruma ürünleri satış belgesi için sınava alınmasının doğru olmadığını söyledi.

TÜRK TARIMINA HİZMET MİLLİ VE KUTSAL BİR GÖREV

TZYMB Konya Şube Başkanlığına üyelerin tamamının oyu ile seçilen Alptekin İlgün, Türk tarımına hizmetin milli ve kutsal bir görev olduğunu belirtti. İlgün, “İklim değişikliği ve çeşitli nedenlerden dolayı, ülkemizde tarımsal kullanımdaki topraklarımız, su ve genetik kaynaklarımız giderek azalmaktadır. Önümüzdeki elli yılda dünyamızı ciddi tehlikeler beklemektedir. Türkiye’de bu tehlikenin içindedir. Küresel iklim değişikliği ve küresel şirketler, gittikçe daralan tarım alanları için ciddi sorunlar getiriyor.

TARIM GELİŞİMİN VE MİLLİ GÜVENLİĞİN ANAHTARI KONUMUNDA

Modern tarım teknikleri ile birim alandan alınan verim arttırılmasına rağmen mevcut gıda sistemi artık dünya nüfusunu beslemekte yetersiz kalıyor. Çözüm su, toprak ve enerji kaynaklarını akılcı, sorumlu ve geleceğe de taşıyabilecek biçimde kullanmaktan geçiyor. Dünya’da tarımsal alanda gelişmiş ülkeler aynı zamanda sanayi ve ticarette de gelişmiş ülkelerdir. Tarım, artık gelişimin ve milli güvenliğin bir anahtarı konumundadır.

ÇİFTÇİ İLE ZİRAAT MÜHENDİSLERİ ARASINDA SAĞLIKLI KÖPRÜ KURULMALI 

Bunun için çiftçi ile ziraat mühendisleri arasındaki köprünün daha sağlıklı çalışmasını sağlayacak mekanizmaları geliştirmemiz gerekmektedir. Açlığın ve yetersiz beslenmenin gündemde olmadığı, güvenli gıdalar tüketebildiğimiz bir dünya ve Türkiye için; başta politika oluşturucular ve yöneticiler olmak üzere, hep birlikte çaba sarf etmeyi kendimize bir görev olarak görmekteyiz. Bu aşamada Türk Ziraat Yüksek Mühendisleri Birliği adına önemli çalışmalar bizleri beklemektedir.” diyerek, TZYMB Konya Şube Başkanlığını devraldığı Prof. Dr. Ahmet Tamkoç ve ekibine başarılı çalışmalarından dolayı teşekkür etti.

Alptekin İlgün kimdir?

1959 Aksaray doğumlu olan Alptekin İlgün, 1982 yılında Erzurum Atatürk Üniversitesinden ziraat yüksek mühendisi olarak mezun oldu. Mezun olduktan sonra sırasıyla Aksaray Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü ve sonrasında ulusal ve uluslararası iki tarım firmasında satış müdürlüğü yaptı. 1996 yılında Alp Tarım ismiyle kendi şirketini kurarak çeşitli zirai ilaç, gübre ve tohum firmalarının İç Anadolu Bölge Distribütörlüğünü yapmıştır. 2006 yılından bu yana ise Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından Özel Sektör Tarımsal Araştırma Kuruluşu ve Özel Sektör Laboratuvar Analizi ve Belgelendirme Kuruluşu tescili alarak bu iş kollarının yanında sertifikalı serin iklim tahılı tohumları ve sertifikalı baklagil tohumlarının üretilmesi ve Türkiye genelinde pazarlamasını yapmaktadır. Çeşitli iş ve sosyal dernek üyesi ve yöneticisi olan İlgün, evli ve iki çocuk babası olup iyi derecede İngilizce bilmektedir.