TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar, dün yazılı bir açıklama yaparak, “Tarım ve Orman Bakanlığından talep ettiğimiz destekleme ödemelerine bugün başlandı” dedi. Bayraktar'ın bu açıklaması çiftçinin tepkisi çekti. Destek ödemeleri kapsamında dünden itibaren çiftçiye 1.9 milyar lira ödenmeye başlanırken, bu ödemelerin de önemli bir bölümünü 1.2 milyar lira ile 21 ile yapılan gübre ve mazot destek ödemeleri oluşturuyor. Gübre mazot destek ödemelerine Şubat ayında başlanırken, pamuk üreten illerde kayıtlarda yaşanan sorundan dolayı 21 ile bu ödemeler yapılmamıştı. Söz konusu ödemelerin zaten bugünlerde yapılması bekleniyordu. Bayraktar'ın çiftçi için mücadele ettiğini ortaya koymak için günü çoktan geçmiş ödemelerden kendisine pay çıkarması manidar bulundu. 

Bayraktar'ın yaptığı açıklamada dikkat çeken başlıklar şöyle; 

ÇİFTÇİNİN SORUNLARINI ÇÖZÜME KAVUŞTURMAK İÇİN BÜYÜK GAYRET GÖSTERİYORUZ

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, 9 bölgede 765 Ziraat Odasıyla birlikte, çiftçilerin ve tarım sektörünün sorunlarını çözüme kavuşturmak için büyük gayret gösterdiklerini bildirdi.

Bayraktar, “Acil çözüm beklediğimiz sorunlarımızı ve beklentilerimizi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye ilettim. Taleplerimizden bir kısmı karşılanmaya başlandı” diye konuştu.

Bayraktar, “Tarım ve Orman Bakanlığımızdan talep ettiğimiz destekleme ödemelerine bugün başlandı. Toplamda 1 milyar 987 milyon 581 bin lira değerinde destek üreticilerimizin hesabına yatırılacak” diye konuştu.

BAKANLARLA TELEFONLA GÖRÜŞTÜM SORUN ÇÖZÜLDÜ!

Koronavirüs tedbirleri kapsamında 65 yaş üstü vatandaşlar için sokağa çıkma yasağı ilan edilmesinin ardından, 65 yaş üzeri çiftçilerin tarlasına gidemediğini hatırlatan Bayraktar, “65 yaş üzerindeki çiftçilerimizin mağduriyetine neden olan bu sorunun çözümü için büyük gayret gösterdik. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ile gerçekleştirdiğim telefon görüşmelerinin ardından Valilerimiz bu konuda anlayış göstermeye başladı” dedi.

ÇİFTÇİNİN KREDİ BORÇLARIYLA İLGİLİ TALEBİMİZİN DE EN KISA SÜREDE GERÇEKLEŞMESİNİ BEKLİYORUZ!

Bayraktar, “Çiftçilerimizin kredi borçlarının faizsiz olarak ertelenmesi başta olmak üzere, Tarım Bağ-Kur prim borçları, elektrik borçları ve tarımsal sulama borçlarının faizsiz olarak ertelenmesini, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Bakanlarımıza rapor halinde ilettiğimiz taleplerimizin de en kısa sürede gerçekleşmesini bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

Koronavirüs salgını ile mücadele edilen süreçte yeterli gıdaya ulaşmanın öneminin daha iyi anlaşıldığını vurgulayan Bayraktar, “Halkımız evinde kalırken gıda güvencesini sağlamaya devam etmemiz için tarlada kalmak zorundayız. Çiftçilerimizi tarlada tutacak tedbirleri acilen almalı, gerekli destekleri vermeye devam etmeliyiz” diye konuştu.