Konuyla ilgili olarak yazılı bir açıklama yapan TÜSEDAD Yönetim Kurulu Başkanı Sencer Solakoğlu, şunları kaydetti: "2019 Yılının 15 Kasım tarihinden beri USK Çiğ Süt Tavsiye Fiyatı (2,30 TL/litre). Yılbaşından  itibaren yem fiyatları %15 – %23 mertebesinde zam görmüştür. Bilindiği üzere kaba yem fiyatları adeta 2019 yılı sezon fiyatlarını katlamıştır. Saman fiyatlarındaki hızlı artışın yanısıra silajlık mısır çiftlik maliyetleri bölgelere göre 350 TL-420 TL arasında değişmektedir.

Maalesef, Süt/Yem Paritesi 1'lere gelmiştir. Yılbaşından itibaren ilaç masraflarımız %14 artmış, kimyasal ve medikal girdilerimizde de büyük artışlar olmuştur. Buzağı maması satışları artık dövize bağlanmış günlük fiyat değişmektedir. Yedirdiğimiz kesif yemlerin neredeyse yarısı yurtdışından ithal edilmektedir. Bu durum dövizin artışı ile tüm çiftçilerimizi olumsuz etkilemektedir.

SÜT ÜRETİCİLERİMİZİN ARTIK DAYANACAK GÜCÜ KALMAMIŞTIR 

Süt üreticilerimizin artık dayanacak gücü kalmamıştır. Sütümüzü maliyetinin altında satmaktayız. Şu dönem banka kredi faizleri 1,5 - 2 puan arttı ve artmaya devam etme olasılığı yüksek. Mazot zamlarının yanısıra pandemi dönemi aldığımız olağan dışı biyogüvenlik önlemleri maliyet baskısı yaratıyor. Özellikle yaz aylarında hayvan refahını dikkate alarak yaptığımız uygulamalarla elektrik faturalarımız halen çok yüklü gelmektedir.

ÇİĞ SÜT FİYATLARI YÜZDE 17 ARTMALI 

Talebimiz; Acilen Ulusal Süt Konseyi (USK)’nın süt fiyat müzakere yetkisinin geri verilmesi ile beraber yetkilerinin toplanması, 1 Eylül 2020 Tarihinden itibaren uygulanacak şekilde Çiğ Süt Fiyatlarının asgari %17 zamlanmasını sağlayacak  tavsiyede bulunmasıdır.

BESİCİLERİMİZ DE İSTİKRARSIZ ET FİYATINDAN DOLAYI MALİYET SIKINTISI ÇEKİYOR

Henüz ödenmeyen aylara ait süt desteklerimiz 0,25 TL olarak ödenmesi sağlanmalı. Aynı şekilde besicilerimiz de istikrarsız et fiyatları yönünde maliyet sıkıntısı çekmektedir. Et Fiyatlarının da zamlanması gerekmektedir. Bu konuda Et-Süt Kurumunun piyasayı bozan anlık aksonlarından vazgeçmesi ve görevini icra ederken şeffaflık ilkesi ve herkesin takip edebileceği bir plan çerçevesinde satışları yapması önem arz etmektedir.

UNUTULMAMALIDIR: ENFLASYON ÜRETİCİ FİYATLARI BASKILANARAK KONTROL EDİLEMEZ. ZARARINA ÜRETTİRMEK ÜRETİMİ DÜŞÜRÜR VE ÜLKEMİZİN İTHALATA BAĞIMLILIĞI ARTAR. GIDA KONUSUNDA KENDİNE YETER BİR ÜLKE OLMANIN ŞARTI ÜRETİMİN KARLI VE İSTİKRARLI OLMASINDAN GEÇER!

Üreticilerimiz adına kamuoyuna  duyururuz"