Milli Gazete'den Sadettin İnan'ın haberine göre, Gıda sektöründe yapılan özelleştirmelerin kamuya ve ülkeye hiçbir fayda getirmediği görüldüğü halde hükümet, yanlış özelleştirme politikalarında ısrar ediyor. Bir tarafta sözleşmeli üretim modelini şeker pancarı dışında diğer tarımsal ürünlerde de hayata geçirmek için önemli bir proje hayata geçirilirken, diğer taraftan bu proje hayata geçirilmeden özelleştirme kapsamına alınması manidar bulundu. 

TÜRKŞEKER'İN ORTAĞI OLACAĞI VAKIF KATILIM'IN TARIM ŞİRKETİ ÖZELLEŞTİRME KAPSAMINA ALINDI 

Resmi Gazete’de geçtiğimiz Cuma günü yayınlanan Cumhurbaşkanlığı Kararına göre, VKT Tarım ve Gıda Sanayi Ticaret Anonim Şirketinin, Vakıf Katılım Bankası Anonim Şirketine ait yüzde 49 oranındaki hissesinin özelleştirme kapsam ve programına alındı. Yayınlanan Cumhurbaşkanlığı Kararında, “Bu hisselerin satış yöntemi ile özelleştirilmesine, Özelleştirme işlemlerinin 31/12/2025 tarihine kadar tamamlanmasına, 4046 sayılı Özelleştirme Uygulamaları Hakkında Kanunun 3’üncü ve geçici 29’uncu maddeleri ile 703 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin geçici 8’inci maddesi gereğince karar verilmiştir” denildi. 

Hükümet, faaliyet alanlarına girmesine rağmen Tarım Kredi Kooperatifleri, TİGEM, TMO ve ESK gibi önemli kuruluşlarla gerçekleştiremediği tarımda sözleşmeli üretim modelini, özelleştirme kapsamındaki TÜRKŞEKER ile hayata geçirecek. TÜRKŞEKER’in şeker pancarının dışında yürüteceği bütün tarımsal faaliyetler, Vakıf Katılım’ın kurduğu tarım şirket üzerinden yapılacak. Ancak TÜRKŞEKER’in Vakıf Katılım’ın kurduğu tarım şirketine ortak olabilmesi için özelleştirme kapsamından çıkarılması gerekirken, Vakıf Katılım’ın kurduğu tarım şirketinin yüzde 49’u özelleştirme kapsamına alındı. Özelleştirme kapsamına alınan ve TÜRKŞEKER’in ortağı olacağı tarım şirketinin yüzde 49 hissesinin 2025 yılına kadar özelleştirilmesi planlanıyor. 

TÜRKŞEKER 94 YILDIR ÜLKEYE HİZMET EDİYOR 

94 yıldır ‘Sözleşmeli Tarım’ ile pancar üreten Türkiye Şeker Fabrikaları, 50 bin çiftçi ile 3.6 milyon dekar alanda 7.5 milyon ton pancar üretimiyle Türkiye tarımına hizmet veriyor. Koronavirüsle birlikte tarımın önemi bir kez daha görülürken, yeni dönemde de tarımsal üretimde sözleşmeli tarım ön plana çıkacak. Hükümet faaliyet alanlarına girmesine rağmen Tarım Kredi Kooperatifleri, TİGEM, TMO ve ESK gibi önemli kuruluşlarla gerçekleştiremediği tarımda sözleşmeli üretim modelini özelleştirme kapsamında bulunan TÜRKŞEKER eliyle hayata geçirecek. 

TARIMDA STRATEJİK ÜRÜNLERDE AKTİF ROL ALACAK 

TÜRKŞEKER, yeni süreçte şeker pancarı üretiminin yanında hububat gibi stratejik ürünlerin üretilmesi başta olmak üzere hayvancılıkta da önemli görevler üstlenecek. TÜRKŞEKER, sözleşmeli tarım uygulaması ile hububat üretimine destek verecek. Çiftçiye, pancarda olduğu gibi ekeceği hububat başta olmak üzere diğer tarım ürünleri için tohum, gübre ve nakit avansı verilecek. TÜRKŞEKER, sözleşmeli üretim modeliyle üretilecek ürünler için de alım garantisi verecek. Çiftçi böylece pancarın dışında ürettiği ürünleri de zorlanmadan satabilecek. 

KAMU, ÖZEL VE KOOPERATİF FABRİKA SAHALARINDA ÇİFTÇİLERLE 3 YIL SÖZLEŞME YAPILACAK 

TÜRKŞEKER, sözleşmeli üretim yapacağı tarım alanlarını sadece kamu şeker fabrikalarının bulunduğu bölgelerle de sınırlı tutmayacak. İlk planda 15 şeker fabrikasının üretim sahasında, ikinci aşamada ise kooperatif ve özel şeker fabrikalarının üretim sahalarında çiftçilerle 3 yıllık sözleşme yapılacak. TÜRKŞEKER, kamu şeker fabrikalarının üretim sahasında 4 milyon dekar, kooperatif ve özel şeker fabrikalarının üretim sahasında ise 8 milyon dekar tarım alanı olmak üzere toplam 12 milyon dekar tarım alanında çiftçilerle sözleşmeli üretim yapacak. 12 milyon dekar tarım arazisinde sözleşmeli üretim kapsamında başta buğday olmak üzere, arpa, mısır, ayçiçeği, yonca, mercimek, soğan, patates gibi ürünler için çiftçilerle alım garantili sözleşme yapılacak. 

YÜRÜTÜLECEK TARIMSAL FAALİYETLER DE ÖZELLEŞTİRME KAPSAMINA ALINDI

Tarımsal üretimde öncelikle stratejik ürünlerin üretilmesine ağırlık verilerek bu ürünlerde ithalatı sonlandırmak ve içeride fiyat dalgalanmalarının önüne geçmek için TÜRKŞEKER’e önemli bir görev verilirken, TÜRKŞEKER’in hala özelleştirme kapsamında tutulması ise büyük bir çelişki oluşturuyordu. Bu çelişki kafaları karıştırırken, Resmi Gazete’de dün yayınlanan Cumhurbaşkanı Kararı ise TÜRKŞEKER’in yürüteceği tarımsal faaliyetlerin de tamamen özelleştirme kapsamına alındığını ortaya çıkardı. 

TÜRKEŞEKER’İ ÖZELLEŞTİRME KAPSAMINDAN ÇIKARMAK YERİNE TARIM ŞİRKETİ ÖZELLEŞTİRME KAPSAMINA ALINDI 

TÜRKŞEKER, üretilecek ürünlerin alımı ve pazarlamasını Vakıf Katılım tarafından kurulan tarım şirketi üzerinden yapacak. Ancak TÜRKŞEKER’in bu şirketi ortak olabilmesi için özelleştirme kapsamından çıkarılması gerekirken, TÜRKŞEKER’in ortağı olacağı tarım şirketinin yüzde 49 hissesi de özelleştirme kapsamına alındı. Bu kararla birlikte sözleşmeli üretim modelini bütün stratejik ürünlerde uygulayacak olan VKT Tarım ve Gıda Sanayi Ticaret Anonim Şirketi’nin yüzde 49’u, 2025 yılına kadar satılması hedefleniyor.