Milli Gazete'den Sadettin İnan'ın haberine göre, Hazine ve Maliye Bakanlığı görevinden istifa eden Berat Albayrak’ın projesi olarak bilinen Türkşeker Tarım tasfiye mi ediliyor? Türkşeker Tarım, bu yıl özellikle TMO’nun açıkladığı taban fiyatın üstünde yaptığı alımlarla dikkatleri üzerine çekerken, şirket Genel Müdürü Hasan Hüseyin Demiröz, dün sessiz sedasız görevden alındı. Demiröz’ün görevden alınması, ‘Türkşeker Tarım tasfiye mi ediliyor?’ sorusunu gündeme getirirken, Ankara kulislerinde konuşulanlara göre ilk planda şirketin çiftçiden ürün alımlarında ciddi bir küçülmeye gideceği konuşuluyor. 

TÜRKŞEKER TARIM’DA ÖNEMLİ GELİŞMELER YAŞANIYOR

Tarım sektöründe örnek bir model oluşturması için Berat Albayrak’ın Hazine ve Maliye Bakanlığı döneminde TÜRKŞEKER’in bünyesinde kurulan tarım şirketinde önemli gelişmeler yaşandığı ortaya çıktı. TMO’nun açıkladığı taban fiyatın üstünde yaptığı ürün alımlarıyla özellikle sanayicilerin tepkisini çeken şirketin Genel Müdürü Hasan Hüseyin Demiröz görevden alındı. Demiröz’ün görevden alınmasında TÜRKŞEKER Genel Müdürü ve tarım şirketinin Yönetim Kurulu Başkanı Mücahit Alkan’ın etkisi olduğu belirtilirken, Berat Albayrak’ın Bakanlık görevinden ayrılmasının ardından Alkan ile Demiröz arasında bir ayrışmanın yaşanması dikkat çekti. 

TÜRKŞEKER İLE VAKIF KATILIM ORTAK TARIM ŞİRKETİ KURMUŞTU 

Bilindiği üzere özelleştirme kapsamında bulunan TÜRKŞEKER ile Vakıf Katılım ortaklığı ile TÜRKŞEKER Tarım şirketi kurulmuştu. Bu tarım şirketi üzerinden şeker pancarında olduğu gibi başta hububat olmak üzere diğer ürünlerde de çiftçiyle sözleşmeli tarım yaptırarak, hem çiftçinin ürününe alım garantisi veriliyor hem de çiftçinin mazot, gübre, tohum gibi girdi maliyetleri karşılanarak çiftçiye destek veriliyordu. 

HUBUBATTA TMO’NUN ÜSTÜNDE ALIM YAPMASI DİKKAT ÇEKMİŞTİ 

TÜRKŞEKER Tarım şirketi, bu yıl özellikle hububatta yaptığı agresif alımlarla dikkatleri üzerine çekmiş, TMO’nun açıkladığı taban fiyatın üstünde yaptığı alımlarla çiftçinin lehine bir piyasa oluşmasında önemli rol oynamıştı. Yine salçalık domatesin 28 kuruşlara kadar düşmesinden dolayı üretici mağdur olurken, TÜRKŞEKER Tarım’ın devreye girmesiyle birlikte fiyatlar üretici lehine artarak 50 kuruşa kadar çıkmıştı. 

TÜRKŞEKER TARIM ESKİSİ GİBİ TARIM PİYASASINDA ETKİN OLMAYACAK 

Ankara kulislerinde konuşulanlara göre Berat Albayrak’ın Bakanlık görevinden ayrılmasıyla birlikte TÜRKŞEKER Tarım şirketinin ilk planda artık agresif ürün alımları ile piyasada olmayacağı, daha dar çerçevede bir faaliyet sürdüreceği kaydedilirken, şirket Genel Müdürü Hasan Hüseyin Demiröz’ün de görevden alınması dikkat çekti. TÜRKŞEKER Tarım’ın, 4 ayda yaklaşık 1.5 milyar lira ciro yaptığı kaydediliyor.