Milli Gazete'den Sadettin İnan'ın haberine göre, Türkiye, yaşanan kuraklıktan dolayı hububat ürünlerinde çok sıkıntılı bir dönem geçirirken, TÜRKŞEKER Tarım’da arpa ve buğdayda şaibeli satış skandalı patlak verdi. Çiftçinin lehine hizmet etmesi için TÜRKŞEKER bünyesinde kurulan TÜRKŞEKER Tarım’ın, geçtiğimiz yıl çiftçiden aldığı buğday ve arpayı bu yıl ihale yapmadan ve hiçbir duyuruya çıkmadan TÜRİB üzerinden anlaşmalı satış kapsamında belli firmalara toplu halde satması şaibeli satışı gündeme getirdi. Şaibeli satışta kimlerin nasıl bir menfaat elde ettiği bilinmezken, TÜRKŞEKER Tarım’dan toplu halde ürün alan belli firmalar ise büyük bir rant elde etti.

Arpa ve buğday kuraklıktan dolayı değerli bir hale gelirken, un ve makarna firmaları TÜRKŞEKER Tarım’ın toplu satış yaptığı firmaların açıklanmasını isterken, TÜRKŞEKER Tarım Yönetim Kurulu Başkanı Mücahit Alkan ise toplu satışın ortaya çıkmaması için firmalara yapılan arpa ve buğday satış rakamlarını açıklayamadı.

ŞİRKET, ÇİFTÇİ İÇİN KURULMUŞTU

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatı ile Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak döneminde yüzde 51 hissesi Vakıf Katılım Bankası’na ait olmak üzere TÜRKŞEKER bünyesinde kurulan TÜRKŞEKER Tarım, şaibeli arpa buğday satış skandalı ile çalkalanıyor. Geçtiğimiz yıl hububatta TMO’nun üstünde belirlenen alım fiyatı ile çiftçinin takdirini kazanan TÜRKŞEKER Tarım, üreticinin elinde kalan ürünleri toplu halde alarak çiftçinin zarar etmesini engelleyen politikalarla hafızalara kazınmıştı. Ancak Berat Albayrak’ın Bakanlık görevinden istifa etmesiyle birlikte pasif bir duruma gelen tarım şirketi, çiftçiden alınan ürünleri de yem, un ve makarna firmalarına dengeli bir şekilde satmak yerine hiçbir duyuru yapmadan belli firmalara toplu halde sattığı ortaya çıktı. Toplu satış, şaibeli satışı gündeme getirirken, buradan kimlerin nasıl bir menfaat elde ettiği ise bilinmiyor.

TOPLU SATIŞ 19 ŞUBAT’TA YAPILDI

TÜRKŞEKER Tarım, TÜRİB üzerinden ve doğrudan satış olarak bu yıl yaklaşık 100 bin ton buğday satışı gerçekleştirirken, bu satılan buğdayın yarıya yakını yani 40 bin tonunun Gaziantep’de bir makarna firmasına satılması dikkat çekti. Söz konusu bu satış TÜRİB üzerinden anlaşmalı satış kapsamında 19 Şubat’ta gerçekleşirken, satış fiyatı ise 1960 TL/Ton olarak gerçekleşti. Toplu satışın yapıldığı 19 Şubat’ta ekmeklik buğdayın borsa fiyatı ise 2050 TL/Ton civarında bulunuyordu.

TOPLU SATIŞLA İLGİLİ HİÇ BİR DUYURU YAPILMADI

TMO ve TÜRKŞEKER Tarım gibi kurumlar, çiftçiden piyasaları regülasyon amaçlı ürün alırken söz konusu bu ürünleri de belli firmalara toplu halde satamazlar. Satış yapılacak ürünlerle ilgili piyasadaki firmalardan talep toplayarak, gelen talebe göre firmalara satış yapılır. Aksi bir uygulama şaibeli satışı gündeme getirirken, regülasyon görevine de aykırılık teşkil eder. Ancak TÜRKŞEKER Tarım’ın 19 Şubat’ta yaptığı toplu satış öncesinde hiçbir duyuruya çıkmadığı ve firmalardan talep toplamadığı görülüyor. Yaklaşık 40 bin ton buğdayın tek kalemde, toplu halde TÜRİB üzerinden sadece satan ile alıcı firmanın görebileceği şekilde, anlaşmalı satış kapsamında yapılması da şaibeli satış iddialarını da kuvvetlendiriyor.

GENEL MÜDÜR, İDDİALARI YALANLADI TÜRİB RAKAMLARI YAKAYI ELE VERDİ

TÜRKŞEKER Tarım Yönetim Kurulu Başkanı Mücahit Alkan, yaklaşık 40 bin ton buğdayın tek bir kalemde bir firmaya satışının söz konusu olmadığını belirtirken, TÜRİB rakamları ise acı gerçeği ortaya çıkardı. 19 Şubat’ta anlaşmalı satış kapsamında Gaziantep’de bir makarna firmasına 40 dakika için 38 bin ton ekmeklik buğdayın 1960 TL/Ton’dan devrinin yapıldığı görülüyor. Alkan’ın firmalara yapılan satış rakamlarını açıklayamaması ve toplu satış rakamlarını yalanlamasına rağmen TÜRİB’de TÜRKŞEKER Tarım’ın 19 Şubat’ta yaptığı toplu satış, kurumda yaşanan skandalı gözler önüne seriyor. Sektörde hububat ürünlerinde toplu satışlar şaibeli satış olarak değerlendirilirken, toplu satışın komisyoncu vasıtasıyla yapıldığı iddiaları ise “TÜRKŞEKER Tarım’da neler oluyor?” sorusunu gündeme getirdi.

GENEL MÜDÜR, RAKAMLARI AÇIKLAYAMADI

TÜRKŞEKER Tarım Yönetim Kurulu Başkanı Mücahit Alkan, yaklaşık 40 bin ton buğdayın toplu halde tek bir firmaya satışına yönelik iddiaları yalanlarken, satışı yapılan firmaları ise açıklayamadı. Millî Gazete’nin bu yöndeki sorularını cevapsız bırakan Alkan, sadece TÜRKŞEKER Tarım’ın buğday alış ve satış rakamlarını verebileceklerini, firmalar nezdinde yapılan satış rakamlarını veremeyeceklerini kaydetti.

GAZİANTEPLİ MAKARNA FİRMASI KÖŞEYİ DÖNDÜ!

Bilindiği üzere 19 Şubat’ta ekmeklik buğday 1960 TL/Ton’dan satılırken, yaşanan kuraklıktan dolayı hububat ürünleri bu yıl altın değerinde oldu. Mayıs ayında TMO hububat alım fiyatları açıklanırken, ekmeklik buğday 2250 TL/Ton, arpa 1750 TL/Ton olarak açıklanmıştı. Ancak piyasadaki fiyatlar TMO’nun alım fiyatlarının çok üstünde seyrederken, ekmeklik buğday ve arpa fiyatları 2800 TL/Ton seviyesine kadar çıkmıştı. Şubat ayında kuraklığın boyutu henüz belli olmasa da arpa ve buğday fiyatlarının yükseleceği sektör yetkilileri tarafından dile getirilirken, TÜRKŞEKER Tarım’ın yönetiminin bu öngörüde bile bulunamayarak toplu halde ekmeklik buğdayı 1960 TL/Ton’dan tek bir firmaya satması, çiftçi adına kurulan şirketin nasıl yönetildiğini de gözler önüne serdi.