Türkiye’nin en stratejik kuruluşlarının başında gelen kamu şeker fabrikalarının bağlı bulunduğu TÜRKEŞEKER’de Yönetim Kurulu’nun aylardır atanmamasından dolayı büyük bir başıboşluk yaşanırken, bu başıboşluk da menfaat çevrelerinin işine yarıyor. TÜRKŞEKER TARIM’da nohut peşkeşine imza atan TÜRKŞEKER Genel Müdürü Mücahit Alkan’ın marketlere verilen indirimli şekerleri de nohut peşkeşi ile köşeyi dönen firmaya paketlettirdiği ortaya çıktı. Belgeli nohut peşkeşine rağmen şeker paketleme işinin de Kahramankazan’daki Çağlayan Gıda’ya verilmesi, TÜRKŞEKER yöneticileri ile bu şirket sahipleri arasındaki ilişki merak ediliyor. 

Milli Gazete'den Sadettin İnan'ın haberine göre, Türkşeker’in marketlere ‘Raf Fiyat Garantili’ kapsamında verdiği indirimli şekerlerin, nohut peşkeşi çekilen firmaya paketlettirildiği ortaya çıktı. Nohut peşkeşi faturası ile sabit iken Türkşeker’in marketlere verdiği indirimli şekerlerin yine aynı firmaya paketlettirilmesi, çıkar ilişkisi iddialarını gündeme getirdi. 

NOHUT PEŞKEŞİ SÜMENALTI EDİLDİ 

TÜRKŞEKER Genel Müdürü Mücahit Alkan’ın, geçtiğimiz yıl TÜRKŞEKER TARIM Yönetim Kurulu Başkanı olduğu dönem şirketin piyasayı regüle etmek için çiftçiden aldığı ürünleri hiçbir ihale ve duyuruya çıkmadan kapalı kapılar arkasından belli firmalara piyasa fiyatının altında satarak peşkeş çektiği ortaya çıkmıştı. Mücahit Alkan, Milli Gazete’nin belgeli haberleri karşısında büyük bir sessizliğe bürünürken, kamu kaynaklarını peşkeş çekenlere yönelik gerek Vakıf Katılım gerekse Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından hiçbir işlem yapılmaması da dikkat çekmişti. 

İHALE VE DUYURUYA ÇIKILMADAN 900 TON ÇAĞLAYAN GIDA’YA PEŞKEŞ ÇEKİLMİŞTİ 

TÜRKŞEKER TARIM’ın deposundaki yaklaşık 100 bin ton ekmeklik buğdayın yarıya yakını hiçbir duyuru ve ilana çıkılmadan Gaziantep’deki bir TÜRİB üzerinden kapalı satış şeklinde satılırken, bu satış sektörde doğrudan şaibeli satışı gündeme getirmişti. Bu satışın ancak komisyonlu bir satış ile yapılabileceği kaydedilirken, bu satıştan kimlerin nasıl bir menfaat sağladığı ise araştırılmayarak üzeri kapatılmıştı. Yine Mücahit Alkan’ın TÜRKŞEKER TARIM Yönetim Kurulu Başkanlığı yaptığı dönemde, yaklaşık 900 tona yakın birinci sınıf nohut Kahramankazan’daki Çağlayan Gıda’ya piyasa fiyatlarının yarı fiyatına satılarak kurum kaynaklarının firmaya peşkeş çekildiği ortaya çıkmıştı. O dönem piyasa fiyatı 7,5 ile 8 lira olan birinci sınıf nohut Çağlayan Gıda’ya 4.93 liradan satılırken, bu satışın yine hiçbir duyuru ve ilana çıkılmadan kapalı kapılar arkasından yapılması TÜRKŞEKER TARIM’ın piyasayı regüle etmek için çiftçiden aldığı ürünlerin birilerine nasıl peşkeş çekildiğini gözler önüne sermişti.  

MİLLİ GAZETE’NİN MANŞET HABERİNE ÜÇ MAYMUNU OYNADILAR!

Milli Gazete, TÜRKŞEKER TARIM’da yaşanan nohut peşkeşini 13 Ağustos 2021’de attığı manşet haberiyle faturası ile ortaya koymasına rağmen, kamuoyuna bu konuyla ilgili hiçbir açıklama yapılmayarak buğdayda yapılan şaibeli satışta olduğu gibi nohut peşkeşinin de üstü örtülmüştü. 

TÜRKŞEKER YÖNETİCİLERİ İLE ÇAĞLAYAN GIDA ARASINDAKİ İLİŞKİ MERAK EDİLİYOR! 

TÜRKŞEKER TARIM’ın 900 ton nohudunu piyasa fiyatının yarı fiyatına Kahramankazan’daki Çağlayan Gıda’ya peşkeş çeken TÜRKEŞEKER TARIM yönetiminin, bu şirketle ilişkilerinin bununla da sınırlı olmadığı ortaya çıktı. TÜRKŞEKER’in belli marketlere indirimli şeker satışı kapsamında verdiği şekerlerin de yine Kahramankazan’daki Çağlayan Gıda’ya paketlettirildiği gün yüzüne çıktı. Nohut peşkeşi belgesi ile ortada dururken, şekerin de aynı şirkete paketlettirilmesi, bu şirket ile TÜRKŞEKER yöneticileri arasında bir çıkar ilişkisi mi var iddialarını gündeme getirdi. 

PİYASAYA ŞEKER SATILMAZKEN İYİGÜN GROS’UN DEPOSUNDA TONLARCA ŞEKER ORTAYA ÇIKMIŞTI

Diğer yandan Ankara’da İYİGÜN GROS’un deposunda tonlarca şeker görüntüsü ortaya çıkarken, piyasaya şeker satışının sınırlandığı bir süreçte İYİGÜN GROS’un deposunda tonlarda ton şeker bulunması, bu şekerlerin kaç liradan ve hangi şartlarda satıldığı tartışma konusu olmuştu. İYİGÜN GROS’un deposunda ortaya çıkan tonlarca şekerle ilgili olarak TÜRKŞEKER ve İYİGÜN GROS yöneticilerinin kamuoyuna hiçbir açıklama yapmamaları manidar bulunmuştu. 

TÜRKŞEKER YÖNETİM KURULU 10 AYDIR ATANAMIYOR! VAHİT KİRİŞÇİ ŞAİBELİ GENEL MÜDÜRLE ÇALIŞACAK MI ÇALIŞMAYACAK MI?

TÜRKŞEKER, bilindiği üzere özelleştirme kapsamından çıkarılarak Varlık Fonuna devredildi. Bu devrin ardından TÜRKŞEKER, ilgili Bakanlık olarak Tarım ve Orman Bakanlığına bağlanmıştı. TÜRKŞEKER’in en önemli karar organı olan Yönetim Kurulu 10 aydır atanmazken, Genel Müdür Mücahit Alkan’ın durumu da belirsizliğini sürdürüyor. Görevden alınan Bekir Pakdemirli döneminde TÜRKŞEKER Yönetim Kurulu’nun atanması beklenirken, bu atamaların yapılmaması Mücahit Alkan konusundaki soru işaretlerini artırmıştı. Nohut peşkeşi ve arpa buğdaydaki şaibeli satışa rağmen Mücahit Alkan’a dokunulamaması ‘Tarım Bakanlığının şeker gibi bürokratı’ eleştirilerine neden olurken, Vahit Kirişçi’nin de şaibeli genel müdürle ilgili bir karar verememesi dikkat çekiyor.