Milli Gazete'den Sadettin İnan'ın haberine göre, gübre başta olmak üzere mazot ve diğer girdiler yüzde 100 ile yüzde 400 oranında artarken, TÜRKŞEKER’in 2022 yılı pancar alım fiyatı geçen yıla göre yüzde 91 artış yaparak tonda 800 lira olarak açıklayacağı öğrenildi. Diğer yandan, çiftçi en az pancar alım fiyatının 1000 TL açıklanmasını beklerken, 1000 TL’nin altında açıklanacak bir alım fiyatının çiftçiyi pancar üretiminden uzaklaştırmasından endişe ediliyor.

PANCAR EKİMİNDEN ÖNCE ALIM FİYATI AÇIKLANACAK

Yaşanan ekonomik kriz ve girdi fiyatlarında yaşanan fahiş artışlar tarımsal üretimi tehdit ederken, 2022 yılı pancar alım fiyatları bu yıl ekim zamanından önceden açıklanacak. Alınan bilgilere göre Türkşeker’in 2022 yılı pancar alım fiyatını geçen yıla göre yüzde 91 artış yaparak 800 lira olarak açıklayacağı öğrenildi.

Geçen yıl Cumhurbaşkanı Erdoğan, pancar alım fiyatını ton başına 420 lira olarak açıklamıştı. Son bir yıl içinde gübre ve mazot başta olmak üzere girdi maliyetleri çok yüksek oranda artarken, çiftçinin de pancar üretiminden uzaklaşması gündeme geldi. Kooperatif ve özel fabrikalar, bu yıl geçmiş yıllardan farklı bir uygulama yaparak, çiftçiyi pancar üretimine teşvik etmek için pancar alım fiyatlarını ekim zamanından önce açıklamaya başladı.

KAYSERİ ŞEKER 720 TL, ALPULLU 1000 TL OLARAK AÇIKLAMIŞTI 

Kayseri Şeker 2022 yılı pancar alım fiyatını 720 TL, Afyon Şeker Fabrikası 800 TL, Alpullu Şeker Fabrikası ise 1000 TL olarak açıklamıştı. Bütün gözler Türkşeker’e çevrilirken, 2022 yılı pancar alım fiyatı merakla bekleniyordu. Alınan bilgilere göre Türkşeker’in pancar alım fiyatına yönelik çalışmalarını tamamladığı ve bu hafta alım fiyatının açıklanacağı öğrenildi. Buna göre Türkşeker, pancar alım fiyatını geçen yıla göre yüzde 91 artış yaparak 16 polar için tonda 800 TL olarak açıklayacağı kaydediliyor.

ÇİFTÇİ EN AZ 1000 LİRA BEKLİYOR

Her ne kadar pancar alım fiyatına geçen yıla göre yüzde 91 gibi yüksek oranda bir artış yapılmış olsa da başta gübre olmak üzere mazot ve diğer girdilere gelen yüksek zamlardan dolayı açıklanması beklenen 800 lira pancar alım fiyatı çiftçinin talebini karşılamayacak. Çiftçi pancar alım fiyatını yıllık enflasyon ve artan girdi maliyetlerine göre tonda 1200 lira olarak açıklanmasını beklerken, 1000 TL’nin altında bir alım fiyatının da çiftçiyi pancar ekiminden uzaklaştırmasından endişe ediliyor.

KOOPERATİF VE ÖZEL FABRİKALARDA DA ALT SINIR 800 TL OLACAK

Diğer yandan kooperatif ve özel şeker fabrikalarının da ortak bir karar alarak, 2022 yılı pancar alım fiyatında alt sınır olarak 800 lira olarak belirlendiği öğrenildi. Buna göre daha önce bu fiyatın altında açıklanan alım fiyatları da 800 liraya çekilecek. 

PANCAR ALIM FİYATINI TÜRKŞEKER AÇIKLAYACAK

Geçen yıl pancar alım fiyatı Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanırken, bu yıl alım fiyatı Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Tarım Bakanı Bekir Pakdemirli tarafından açıklanmayacağı, Türkşeker’in kurum sayfasından açıklanacağı ifade ediliyor.