Pamukta krizin derinleşmesi Türkiye Ziraat Odaları Birliğini günler sonra harekete geçirdi. Pamuk üretiminin yapıldığı il ve ilçelerin Ziraat Odası Başkanları Çarşamba günü Ankara’ya gelerek Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ve TBMM’de milletvekilleriyle görüşecekler. 

Pamuk üreticisinin tepkisi üzerine harekete geçmek zorunda kalan Türkiye Ziraat Odaları Birliği Başkanı Şemsi Bayraktar, pamukta yaşanan krizin çözülmesi için Çarşamba günü pamuk üretiminin yapıldığı il ve ilçelerden gelen ziraat odası başkanlarıyla birlikte bir dizi görüşmeler yapacak. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’den randevu istenirken, TBMM’de bölge milletvekilleri ile görüşülecek. Görüşmelerde özellikle pamuk üreticisinin borçlarının faizsiz ertelenmesi talep edilecek. 

PAMUK ÜRETİMİNDE NELER OLUYOR? 

Türkiye’nin stratejik ürünlerinden olan pamukta bu yıl çiftçi üç taraftan darbe yedi. Girdi maliyetleri artarken bir taraftan da fiyat ve verimde büyük düşüş yaşandı. Çiftçi geçen yıl pamuğunu 4 lira civarında satabilirken, bu yıl ithalattan dolayı 3 liraya kadar düşmüş durumda. Diğer yandan pamukta geçen yıla göre bu yıl yüzde 25 ile 30 arasında verim kaybı yaşandı. 

Sektör temsilcileri pamuk üreticisinin acilen elinden tutulması gerektiğine dikkat çekerek, “Eğer çiftçinin elinden tutulmazsa gelecek yıl çiftçi pamuk ekmez” şeklinde uyarıda bulundu.