Türkiye tarımının geleceğine dair 5 senaryo...

Çok küçük aile işletmelerinin yerini orta ve büyük işletmeler alacak

Bu işletmeler çağdaş tekniklere geçerek varlıklarını sürdürebileceklerdir. Orta boy işletmeler bazı tarım işleri için müteahhitlik hizmeti almaya devam edecektir.

Tarım dışında kalan tarımsal nüfusun istihdamı

Tarım, her geçen gün daha fazla sayıda profesyonel işletmeler tarafından yapılacak. Rekabetçi olamayan küçük çiftçilerin sektörü terk etmesi sonucunda sektör dışında kalacak çiftçiler için Polonya modelinde olduğu gibi hayat idamesinin sağlanması üzerine bir geçim modelinin belirlenmesi gündeme gelecek.

Tarla tarımında kitlesel üretim yapan, uzman işletmeler ortaya çıkacak

Belirli ürünlerde uzmanlaşmış, yüksek üretim teknolojileriyle geniş alanlarda rekabetçi üretim yapan işletmeler varlıklarını diğerlerinin aleyhine büyüterek yaygınlaştıracak. Bu işletmeler için yüksek güçlü traktör ve yüksek kapasiteli ekipman ihtiyacı oluşacak.

Profesyonel hayvancılık işletmelerinin sayısı artacak

Hayvansal üretim mekanizasyonu gelişecektir. Kaba yem üretimi ve buna bağlı olarak kaba yem üretim teknolojileri önem kazanacak.

Sebze meyve üretimi / ihracatı artacak

Küçük/orta işletmeler bu üretim dalında yoğunlaşacak. Rekabetin gelişmesiyle birlikte, bu üretime özgü, özel traktör/makina talebi ortaya çıkacak.

Kaynak: TARMAKBİR / SEKTÖR RAPORU / Prof. Dr. H. Ünal Evcim