Türkiye-Gürcistan Tarım Yürütme Komitesi ve Tarımsal İş Forumu'na katılmak üzere Gürcistan'ın başkenti Tiflis'e gelen Çelik, program kapsamında ilk olarak kahvaltıda Türk iş adamları ile bir araya geldi.

Bakan Çelik, göreve gelmesinin ardından Türkiye'de tarımsal ürünlerin dışında ihracata yönelik kanatlı hayvanlar ve yumurta sektöründe ciddi sorunlar yaşandığını belirterek, "Rusya ile girdiğimiz son pazar krizi, bizim pazar çeşitliliğine ne kadar ihtiyacımız olduğunu ortaya koymaktadır. Özellikle tarım sektöründe tek ülke ile çalışma süreçlerini geçtik. Çünkü yanı başımızda savaşlar var. Irak'ta, Suriye'de huzursuzluklar var. Rusya ile de beklenmedik bir anda kriz yaşadıktan sonra pazar çeşitliliğinin ne kadar önemli olduğunu çok daha net bir şekilde gördük. Bu olumsuzlukları olumluluğa tahvil etmek gerektiğini düşündük. Teknik heyetlerimizi Çin'e ve Uzak Doğu'ya gönderdik. Gördük ki alışılageldiğimizin dışında çok ciddi pazarlar var." diye konuştu.

Bakanlığın bu konuda taşın altına elini koymaya karar verdiğini ifade eden Çelik, bu çerçevede bakanlık bünyesinde de sivil mekanizmalarla çalışabilecek Dış Pazar Strateji Grubu kurulduğunu söyledi.

Gürcistan ile Türkiye arasındaki ticaret imkânlarının, iki ülkenin iş dünyasının bir araya gelmesiyle ortaya çıkacağına işaret eden Çelik, iki ülke açısından yatırım ve ticari faaliyetlere girilmesi konusunda var olan potansiyelin en verimli şekilde kullanılacağını vurguladı.

Tarımsal işbirliğini artırmaya yönelik olarak gerçekleştirilen baş başa görüşmelerinin ardından Çelik ile Gürcistan Tarım Bakanı Otar Danelia, heyetler arası görüşmelere başkanlık etti.

"Gürcistan ile ilişkilerimizi artırma ve geliştirme konusunda kararlıyız"

Toplantı sonrası basına açıklamalarda bulunan Çelik, "Bu toplantıda heyetlerin görüşmeleri oldu. Tarım Bakanı Danelia ile son derece güzel görüşmeler yaptık. Ve iki ülke arasında tarım yürütme kurulunun toplanması ki tarım yürütme kurulumuz 22 yıl sonra ilk toplantısını gerçekleştiriyor. Bu toplantıya Türkiye'den Gürcistan'a tarım sektöründen 44 iş adamı geldi. Tarım iş forumunu gerçekleştirmek için Gürcistan'a gelmiş bulunuyoruz." ifadelerini kullandı.

İki ülke arasındaki ticaret hacmine de değinen Çelik, "Tarım sektörü, toplam ticaret hacminin yüzde 10'unu oluşturuyor ve iki ülke arasında 137 milyon dolar civarında bir ticaret hacmi var. İki ülke için bunun yeterli olmadığı kanaatindeyiz. Dolayısıyla her alanda ilişkilerimizi artırma ve geliştirme konusunda değerlendirmeler yaptık." dedi. Çelik, Gürcistan'dan kırmızı etin alınması, serbest ticaret anlaşmasına konu olan bazı hususlar, fındık gibi bazı tarımsal ürünler ile ilgili işbirliği yapılması konularını değerlendirdiklerini söyledi.

Toplantının ardından Gürcü - Türk İşadamları Derneği (GÜRTİAD) üyeleriyle bir araya gelen Bakan Çelik, işadamlarının iki ülke arasında köprü konumunda olduğunu vurguladı.

Bakan Çelik program kapsamında Türkiye-Gürcistan Tarım Yürütme Komitesi Toplantısı Protokolü imza töreni ve basın toplantısına katıldı. Çelik daha sonra Gürcistan Başbakanı Giorgi Kvirikashvili tarafından kabul edildi.

Çelik, kabulden sonra işadamlarının yoğun katılım gösterdiği Tarımsal İş Forumu'nun açılışını Gürcistan Tarım Bakanı ile beraber yaptı.