Karamanlar köyünde 19 dekar alanda gerçekleşen ekim işlemine katılan İl Müdürü İzzet Murat, İl Müdür Yardımcısı Hasan Taş ve teknik personel incelemelerde bulunurken ekim aralığı, kullanılan gübre miktarı vb. konularda üreticilere bilgiler aktardı. 

STRATEJİK ÜRÜNLERİN EKİLİŞ ALANLARININ ARTIRILMASI AMAÇLANIYOR

Konu hakkında açıklama yapan İl Müdürü İzzet Murat, şunları kaydetti: “Bakanlığımızın Tarım arazilerinin kullanımının etkinleştirilmesi ve aynı zamanda stratejik öneme haiz tarım ürünlerinin ekiliş alanlarını arttırmak adına üreticilerimizle birlik içerisinde çalışmalarını sürdürmekte, bu kapsamda da üreticilerimize tohum desteği sağlamaktadır. Hava koşullarının uygun seyretmesi çiftçilerimizin seri bir şekilde hareket ederek toprakları işleme ve ekim faaliyetlerini yapmalarına olanak sağlamıştır. Bu vesile ile geçtiğimiz hafta dağıtımını yapmış olduğumuz yağlık Ayçiçek tohumlarımız da çiftçilerimizin bereketli ellerinde toprakla buluşmaya başladı. 

AYÇİÇEĞİNDE TOPRAK NUMUNESİNE GÖRE GÜBRE KULLANILACAK

Üreticimiz parselinde toprak numunesi testlerini de yaptırmış olup gübre kullanımını da buna göre revize etmiştir. Her zaman dediğimiz gibi teşhis konulmadan ilaç kullanmak gerek sağlığımız gerekse de cebimize zarar vermektedir. Üreticilerimiz toprak numunesi testlerini yaptırarak en azından tarlasındaki güncel durum hakkında bilgi sahibi olabilir. 

Ekilen tohumlarımızın gelişim ve hasat dönemlerinde de üreticilerimizle koordineli hareket ederek tohumlarımızdan gerek üreticilerimizin gerekse de ülkemizin kazanması temel amacımızdır. Bu amaç doğrultusunda çalışmalarımız devam edecektir. Üreticimizin ektiği tohum hasatta dane dane dolsun, kazancı bereketli olsun. Başta durmaksızın emek verip üreten üretmeye devam eden değerli Bolu çiftçilerimiz olmak üzere emeği geçenlere şahsım ve kurumum adına teşekkür ediyorum” 

TÜRKİYE AYÇİÇEĞİ ÜRETİMİNDE NE DURUMDA?

Türkiye, ayçiçeğinde yüzde 60 seviyesinde kendine yeterli konumda bulunuyor. Ülkenin yağlık ayçiçeği ekiliş alanları 2015 yılında 5,6 milyon dekar iken 2020'de yüzde 17 artarak 6,5 milyon dekara yükseldi. Aynı dönemde 1,45 milyon ton olan yağlık ayçiçeği üretimi ise 1,9 milyon tona ulaştı. 2021 üretimi ise bir önceki yıla göre yüzde 16,8'lik artışla 2,42 milyon tona yükselerek Cumhuriyet tarihinin rekorunu kırdı.

TÜRKİYE 2021 YILINDA 820 BİN TON AYÇİÇEĞİ HAM YAĞI İTHAL ETTİ

Türkiye'de ayçiçeği üretiminin yoğun olarak yapıldığı iller sırasıyla Tekirdağ, Konya, Edirne, Kırklareli ve Adana. Bu iller, toplam üretimin yüzde 68'ini karşıladı. 2020-2021 sezonunda ayçiçeği ithalatının yüzde 50,6'sı Rusya'dan, yüzde 14,6'sı ise Ukrayna'dan gerçekleştirildi. Türkiye, 2021 itibarıyla 668 bin ton ayçiçeği tohumu ve 820 bin ton ayçiçeği ham yağı ithal ederken, 461 bin ton rafine ayçiçeği yağı ihraç etti.