Buğday üretim rakamına yönelik çelişkili açıklamalar kafaları karıştırdı. Tarım Bakanı Pakdemirli, TÜİK verilerine dayanarak Türkiye'nin 2021 yılı buğday üretim rakamını 17.7 milyon ton olarak açıklarken, TÜİK Başkanı Dinçer'in ise verilerin Tarım Bakanlığından alındığını açıklaması, gerçek buğday üretim rakamlarına yönelik kuşkuları daha da artırdı.

Yaşanan kuraklıktan dolayı, en iyimser tahminle Türkiye'nin 2021 yılı buğday üretim rakamının 15 milyon tonun altına düştüğü kaydedilirken, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'nin buğday üretim rakamını 17.7 milyon ton olarak açıklaması kafaları karıştırdı. Bakan Pakdemirli'nin sahadaki verilerle çelişen bu açıklamasının üzerine TÜİK'in yaptığı 'verileri Tarım Bakanlığından alıyoruz' açıklaması eklenince, 'Türkiye'nin gerçek buğday üretim rakamı kamuoyundan saklanıyor mu?' tepkisini gündeme getirdi. 

TARIM BAKANI ADRES OLARAK TÜİK'İ GÖSTERDİ

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Kütahya'da yaptığı açıklamada, "Herkes birçok şeyi konuşuyor. Bu konuşulanların rakamlarla konuşulması bizim tercihimiz. Mesela buğday üretimi 2021'de 17.7 milyon ton olarak gerçekleşti. kuraklıktan dolayı yüzde 14 verim kaybımız var" demişti. 

TÜİK: VERİLERİ TARIM BAKANLIĞINDAN ALIYORUZ

Diğer yandan Habertürk yazarı Kemal Öztürk'ün buğdayla ilgili gündeme getirdiği iddialar üzerine TÜİK Başkanı Sait Erdal Dinçer, Öztürk'e yaptığı açıklamada; buğday üretim verilerinin Tarım ve Orman Bakanlığından alındığını ve TÜİK'in suçlanamayacağını belirtti. 

TARIM BAKANI TÜİK'İ ADRES GÖSTERİYOR TÜİK DE BAKANLIĞI! 

Bakan Pakdemirli, piyasa gerçekleriyle örtüşmeyen 17.7 milyon ton buğday üretim rakamında adres olarak TÜİK verilerini kaynak gösterirken, TÜİK'in de yayınlanan verilerin Tarım ve Orman Bakanlığından alındığını açıklaması, buğday üretim rakamlarında yaşanan kafa karışıklığını daha da artırdı.