Cumhurbaşkanı Erdoğan, Pakistan Ulusal Meclisi'nde yaptığı konuşmasında Pakistan halkının Kurtuluş Savaşı sırasında ekmeğinden artırarak gönderdiği yardımları unutmadığını belirterek, “İşte şimdi de bizim için Keşmir odur. Dün Çanakkale bugün Keşmir. Her türlü baskıya rağmen Türk milletini yalnız bırakmayan kardeşlerimizi unutmayacağız” dedi.
Güney Asya ülkelerinden olan Pakistan, Hint Yarımadası’nın kuzeybatısında yer alır. Ülkenin batısı ve kuzeyi Himalaya Dağları’nın uzantılarından oluşmaktadır. Pakistan’ın başlıca platoları batıda ve kuzeyde yer almaktadır.
Ülkenin doğusunda İndus Nehri’nin oluşturduğu ova ve delta bulunmaktadır. Ülkenin önemli bir kısmı muson ikliminin etkisindedir. Pakistan’ın doğusunda Tar Çölü yer almaktadır. Ülkenin kuzeyi ve doğusundaki dağlık alanlarda karasal iklim koşulları etkilidir.
Pakistan’ın ekonomik sektörleri içinde tarım önemli bir yere sahiptir. Ülke millî gelirinin beşte birinden fazlası, tarımdan elde edilmektedir. Çalışan nüfusun yarısına yakını tarım sektöründe istihdam edilmiştir.
Pakistan’daki tarım alanları, üretim yapılan döneme göre ikiye ayrılmaktadır. Bunlardan biri mayıstan kasıma, diğeri kasımdan mayısa kadar olan dönemdir. Pamuk, pirinç ve şeker kamışı tarımı mayıs ile kasım ayı arasında yapılmaktadır. Ülke, dünyanın en fazla pamuk üreten ülkeleri arasında yer almaktadır. Pakistan’da tekstil sanayisi gelişmiş olduğundan üretilen pamuğun önemli bir kısmı, bu alanda ham madde olarak tüketilmektedir.
Pakistan’da buğday ve yağlı tohumların ekildiği dönem ise kasım ile mayıs arasıdır. Pakistan’daki sulama kanallarının büyük bir kısmı, ülkenin İngiliz egemenliğinde bulunduğu dönemde İngilizler tarafından yapılmıştır. Ülkede, sulama altyapısı yetersizdir ve toprak erozyonu fazladır. Bunlardan dolayı tarım alanlarının üçte birinde verim düşüktür. Bunların yanı sıra daha çok gelir elde etmek isteyen çiftçilerden bazıları, elverişli olmayan topraklarda, bu topraklara uygun olmayan tarım ürünleri yetiştirmektedirler.
Pakistan’da tarımdan elde edilen gelirin yaklaşık yarısı hayvancılıktan sağlanmaktadır. Ülkedeki toprakların %7’sine yakını çayır ve meralardan oluşur. Keçi, koyun, manda ve sığır ülkede beslenen hayvanların başlıcalarıdır.
Beslenen hayvan sayısı fazla olduğu hâlde hayvancılık geleneksel yöntemlerle yapıldığından verim düşüktür. Pakistan’daki önemli ekonomik etkinliklerden biri de balıkçılıktır. Balık yönünden zengin olan ülkede kıyı balıkçılığı yapılmaktadır.
TARIMDANHABER
biz yozgatlı olarak üç dönem destekledik ama siz yorumları kulak ardı ettiniz sizin Allah belanızı versin benim herşeyimi denizbank elimden aldı siciliniz bozuk diye ziraattan kıredi vermediniz benim 20 senelik birikintimi elimden aldı çocuklarınızdan çıksın inşAllah tarım bakanı genç çifçiye 300 koyun veriyomuş lan elindeki çifçiyi batırdın 10 aileye versene çifçi düşmanı