"Atıl Tarım Arazilerinin Üretime Kazandırılması ile Arazi Bankacılığının Kurumsal Altyapı Çalıştayı" Ankara'da 14-17 Ocak tarihleri arasında devam edecek. Çalıştayın açılışına katılan ve açılış konuşmasını yapan Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli, Türkiye'nin gıda konusunda sadece bölgenin değil, dünyanın en önemli merkezlerinden biri haline gelecek potansiyele sahip olduğunu belirtti.

Pakdemirli, Türkiye'de 24 milyon hektar tarım alanının yüzde 8,3'ü yani 2 milyon hektarının atıl durumda olduğuna dikkat çekerek, “Bu tarım alanlarının aynı zamanda yüzde 25'lik kısmı da sulama imkanına sahip arazilerden oluşmaktadır. Bu da yaklaşık 500 bin hektarlık araziye denk gelmektedir. 2 milyon hektar tarıma kazandırıldığı takdirde, yıllık ortalama 13 milyar liralık bir gelir artışı sağlamak mümkündür" dedi.

ARAZİ BANKACILIĞI MODELİ İÇİN ÇALIŞMALAR DEVAM EDİYOR

Arazi bankacılığı gibi modellerin Türkiye'de hayata geçirilmesine yönelik çalışmaların devam ettiğini de kaydeden Bakan Pakdemirli, şunları kaydetti: "Söz konusu arazilerin üretim yapılabilir hale getirilmesiyle ölçek ekonomisine uygun tarım işletmeleri oluşacak, tarımsal üretim miktar ve kalite yönüyle daha güvenli ve güvenilir hale gelecektir. Uygulamayla arazilerin tarımsal niteliğini korumak amacıyla el değiştirebilme imkanları da ortaya konulacak. Bununla birlikte tarım arazilerinin mobilitesi yani alım, satım, kiralama gibi özellikleri artırılacaktır. Böylece tarım arazilerinin kullanıcısı tarafından daha etkin kullanılması, tarım arazileri piyasasında arz ve talep dengesinin düzenlenmesi yoluyla yaklaşık olarak ülkemizde bulunan 2 milyon hektar atıl tarım arazisinin üretime kazandırılması sağlanmış olacaktır"