Şeker fabrikaları 2018 yılında bilinçsiz bir şekilde özelleştirilerek, TÜRKEŞER devre dışı bırakıldı. Daha öncesinde şeker fiyatları tamamen TÜRKŞEKER tarafından belirlenirken, özelleştirmelerden sonra inisiyatif tamamen özel ve kooperatif fabrikalarının eline geçti. Tarım Bakanlığı da özel ve kooperatif fabrikalarının keyfi şeker zammının önüne geçmek için çareyi ithalatta buldu! 

Türkiye sonunda şekeri de ithal edecek! Buğday başta olmak üzere bir çok stratejik üründe ithalatçı konuma düşen Türkiye, sonunda şekerde de ithalat kapılarını açıyor. Tarım ve Orman Bakanlığı, imalatçılara şeker ithalatı yetkisi verilmek üzere çalışma başlattığı duyurdu. Milli Gazete, Tarım ve Orman Bakanlığının şeker ithalatına yönelik el altından yürüttüğü çalışmayı 1 Nisan’da manşet haberi ile kamuoyuna duyurmuştu. 

ÖZELLEŞTİRMELERLE KAMU DEVRE DIŞI KALDI ŞEKER FİYATLARI ALDI BAŞINI GİTTİ! ARTAN ŞEKER FİYATLARI DA İTHALATLA DÜŞÜRÜLMEYE ÇALIŞILACAK!

Türkiye’yi şeker ithal eder duruma getiren politikaların altında yatan en önemli neden yanlış özelleştirme politikaları yatıyor. 2018 yılında yapılan özelleştirmelerle kamu şeker fabrikalarının 10 tanesi elden çıkarılırken, TÜRKŞEKER’in de şeker piyasasında eli zayıflatıldı. Özelleştirme öncesinde şeker piyasasında TÜRKŞEKER öncü konumda iken, özelleştirme sonrasında bu gücünü kaybetti. TÜRKŞEKER, gücünü kaybettiği için özellikle şeker fiyatlarında büyük bir başıboşluk yaşanmaya başlandı. Türkiye’nin şu anda Eylül ayına kadar yetecek stoklarında (630 bin ton) şeker bulunmasına rağmen Tarım Bakanlığının ithalat kararı alması piyasada yaşanan bu başı boşluğun bir sonucu olarak değerlendiriliyor. 

Milli Gazete'den Sadettin İnan'ın haberine göre, Türkiye, yanlış şeker özelleştirmelerinin faturasını şeker ithalatı ile ödeyecek. Şeker fabrikaları özelleştirilmeden önce şeker piyasası tamamen kamunun kontrolündeyken, başta şeker fiyatları olmak üzere pancar alım fiyatları ve bütün kararlar TÜRKŞEKER belirliyordu. Ancak 2018 yapılan yanlış özelleştirme politikası ile 10 tane şeker fabrikasının satılmasıyla birlikte TÜRKŞEKER, şeker piyasasındaki bütün gücünü kaybetti. Şeker fiyatlarını bile özel ve kooperatif fabrikaları TÜRKŞEKER’den bağımsız belirlemeye başladı. Bu da şeker piyasasında büyük bir başı boşluğu gündeme getirirken, Tarım Bakanlığının aldığı şeker ithalat kararının altında da sektörde yaşanan başı boşluk yatıyor. 

TÜRKİYE’NİN EYLÜL AYINA YETECEK KADAR ŞEKERİ VAR!

Mevcut durumda Türkiye’nin Eylül ayına kadar yetecek şekeri bulunuyor. Sektör yetkililerinden alınan bilgilere göre başta TÜRKŞEKER olmak üzere kooperatif ve özel fabrikaların stoklarında tam 630 ton şeker bulunuyor. 

STOKLAR ŞEKER İLE DOLU İKEN TÜRKİYE NEDEN ŞEKER İTHAL EDECEK? 

Peki, Türkiye’nin Eylül ayına yetecek kadar şekeri bulunmasına rağmen Tarım ve Orman Bakanlığı neden şeker ithalatı kararı aldı? Alınan bilgilere göre Tarım ve Orman Bakanlığının, şeker fiyatlarında yaşanan astronomik artışın önüne geçmek için şeker ithalatına izin verdiği kaydediliyor. Tarım ve Orman Bakanlığının artan şeker fiyatlarına karşı şeker ithalatı kararı alması, 2018 yılında bilinçsiz bir şekilde özelleştirilen şeker fabrikalarının yanlışlığını acı bir şekilde ortaya koyuyor. 

LİYAKATSIZ YÖNETİCİLER TÜRKŞEKER’E BÜYÜK BİR DARBE VURDU İTHALATA ZEMİN HAZIRLADI! 

Diğer yandan TÜRKŞEKER’in liyakatsız yöneticiler tarafından yönetilmesi de Türkiye’yi göz göre göre şeker ithalatına sürükledi. TÜRKŞEKER Genel Müdürü Mücahit Alkan, asli işini bir tarafa bırakarak kurumun kaynaklarını TÜRKŞEKER TARIM eliyle peşkeş çekerken, uygulanan yanlış fiyat politikaları da şeker piyasasındaki bütün dengeleri bozdu. TÜRKŞEKER, artan girdi maliyetlerine rağmen şeker fiyatlarını aylarca güncellemeyerek, özel ve kooperatif fabrikalarının keyfi fiyat belirlemelerine neden oldu. Bu da şeker fiyatlarını biranda 5-6 kat artmasına neden olurken, başta imalatçılar olmak üzere piyasada şeker bulamaz hale geldi. Şeker fiyatlarının düşmesi için Bakanlık özel ve kooperatif fabrikalarına baskı yaparken, bundan da istenilen sonuç alınamadı. Kurların yeniden yükselmeye başlamasıyla birlikte 1 çuval şeker fiyatının 1200 liraya çıkması şeker piyasasında bütün dengeleri bozdu. 

TÜRKİYE 24 YIL SONRA İLK KEZ ŞEKER İTHAL EDECEK! 

Türkiye, 24 yıl sonra ilk kez şeker ithal edecek. Türkiye, 1998 yılından buyana A kapsamında şeker ithalatı yapmazken, piyasadaki fiyat hareketleri gerekçe gösterilerek şeker ithalatına yönelik de çalışmalar başlatıldı. 

TARIM BAKANLIĞI ŞEKER İTHALATINI GECE YARISI YAPTIĞI AÇIKLAMA İLE DUYURDU!

Milli Gazete 1 Nisan’da attığı ‘Çeyrek asır sonra şeker ithalatı’ manşet haberi ile şeker ithalatına yönelik, Tarım ve Orman Bakanlığında el altından yürütülen çalışmayı kamuoyu ile paylaşmıştı. Kamuoyu şeker ithalatına yönelik gizliden gizliye yürütülen çalışmayı ilk kez Milli Gazete’den öğrenirken, Tarım ve Orman Bakanlığı önceki gece yarısı yaptığı açıklama ile şeker ithalatını resmen duyurdu. 

ŞEKER İTHALATI İLE SPEKÜLASYONLARIN ÖNÜNE GEÇECEKLER!

Şeker ithalatına yönelik Bakanlıktan yapılan açıklamada şunlar kaydedildi: “Piyasa dengelerinin sağlanması ve spekülasyonların önlenmesi amacıyla şekerli mamul üreten imalatçılara şeker için tarife kontenjanı açılarak ithalat yetkisi verilmesine ilişkin çalışma başlatılmıştır” 

TÜRŞEKER DEVREDEN ÇIKARILDI

Alınan bilgilere şeker ithalatı Şeker Dairesi Başkanlığı tarafından yürütülecek. İlk planda ithalatın TÜRKŞEKER eliyle ithal edilmesi planlanıyordu. Ancak gelen bilgilere göre Tarım Bakanlığının TÜRKŞEKER’i devre dışı bıraktığı kaydediliyor. 

VAHİT KİRİŞÇİ, 24 YIL SONRA ŞEKER İTHAL EDEN TARIM BAKANI OLARAK TARİHE GEÇECEK! 

Söz konusu şeker ithalatı kararı ile Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi de tarihe geçecek. Türkiye, 1998’den buyana A kapsamında şeker ithalatı yapmıyordu. Bu ithalat kararı ile Vahit Kirişçi, AKP hükümetleri döneminde şeker ithal eden ilk Tarım Bakanı olacak.