İl Müdürü Orhan KAYA konu ile ilgili yaptığı açıklamada “Projemiz ile bölgemizde Dağ Sarımsağı olarak bilinen Tunceli Sarımsağının tarla koşullarında üretimini gerçekleştirmek suretiyle istihdam yaratmayı ve bu bitkinin doğadan bilinçsizce toplanmasının önüne geçmeyi hedeflemekteyiz. Bu hedef doğrultusunda, Tunceli Sarımsağının üretim materyallerinin üretileceği bir merkez oluşturduk. Geçen sonbaharda Bakanlığımızın izni doğrultusunda yaklaşık 1 ton sarımsak soğanının ekimini gerçekleştirdik. Ekmiş olduğumuz sarımsakların yaklaşık % 90’ı tohum bağladı. Buradan elde edeceğimiz tohumlar ile önümüzdeki yıl için üreteceğimiz sarımsak kıskalarının üretimini gerçekleştireceğiz.

Şu anda arkadaşlarımız tohum yastıkları için çalışmalarını sürdürüyorlar. Buradan elde edeceğimiz sarımsak kıskalarının % 65’ ini üretim merkezimizin giderlerini karşılamak amacıyla, bu bitkinin üretimini gerçekleştirmek isteyen vatandaşlarımıza satışa sunacağız. Geriye kalan % 35’ ini ise yine bu bitkinin üretimini gerçekleştirmek isteyen ancak maddi durumu yetersiz olan vatandaşlarımıza, kadınlarımız öncelikli olmak üzere bedelsiz olarak dağıtacağız.

Bizler bu projeyi tasarlarken kırsal alanda kadın istihdamını ve kadın girişimciliğini teşvik etmeyi de amaçladık. Bu kapsamda projemizi yerel ortaklarımız Tunceli Ticaret ve Sanayi Odası Kadın Girişimciler Kurulu ve Ovacık Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi ile birlikte yürütmekteyiz. İki kadın kuruluşu ile bu projeyi yürütmek bizler için çok değerli. Yani projemiz kadınlarımızın omuzlarında yükselecek. Şu anda üretim merkezimizde 13 kadın arkadaşımız yarı zamanlı olarak çalışıyor.

Bunun yanı sıra Tunceli’ de yaşayan kadınlarımızın kendilerine ait arazilerinde Tunceli Sarımsağı yetiştirmelerini sağlayarak ilimizde kadın istihdamında önemli bir yol kat etmeyi hedeflemekteyiz. Projemiz doğa dostu bir projedir. Her yıl doğadan bilinçsizce toplanan ve nesli yok olma tehlikesi ile karşı karşıya olan Tunceli Sarımsağının korunmasına yönelik bir projedir. Böyle projelerde kamuoyunun desteği bizler için değerlidir.

Bu destek özellikle projemizin sürdürülebilirliği konusunda bizler için önemli bir referans olacaktır. Malumunuz üzere Tunceli halkı doğa ve çevre konusunda hassasiyeti olan bir toplumdur. Ben bu durumun projemize olumlu bir şeklide yansıyacağını düşünüyorum. Projemize kaynak sağlayan Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımıza, gerek projemizin hazırlanması, gerekse yürütülmesi aşamasında bizlere her türlü desteği sağlayan Sayın Valimize, Fırat Kalkınma Ajansımıza, projede emeği geçen mesai arkadaşlarıma ve kadın çalışanlarımıza teşekkür ediyorum.” dedi.