CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Meclis’te düzenlediği basın toplantısında, yıllık enflasyon oranının yüzde 36 olarak açıklandığı ülkemizde TMO’nun, çiftçiden aldığı hububat taban fiyatlarının üzerine sekiz ayda yüzde 45 ila yüzde 61 arasındaki oranlarda zam yaparak piyasaya sunduğuna dikkat çekti. Bu artışların başta un ve unlu mamuller olmak üzere yem, et ve süt ürünlerine de zam olarak yansıyacağını anlatanÖmer Fethi Gürer, TMO’nun hububat ürünlerine yönelik zamlarının, önümüzdeki süreçte ekmek fiyatlarının şu anki fiyatın iki katına çıkacağı anlamını taşıdığını belirtti. 

TMO ARPA, BUĞDAY FİYATLARINDA YILLIK ENFLASYONUN ÜSTÜNDE ARTIŞ YAPTI

Gürer, “TÜİK yıllık enflasyonu yüzde 36 olarak açıkladı ama TMO tabanfiyat olarak çiftçiden ürün alım bedeli olarak 8 ay önce açıkladığı fiyatlarına, arpaya yüzde 45, ekmeklik buğdaya yüzde 45 ve makarnalık buğdaya da yüzde 61 oranında zam yaptı” dedi. 

TMO’nun Aralık ayında 2 bin 625 liradan sattığı ekmeklik buğdayı Ocak 2022’de 3 bin 275 liraya, 3 bin 200 lira olan makarnalık buğdayı da 3 bin 950 liradan satışa sunduğunu belirten Gürer, hububata gelen zamların, önümüzdeki günlerde temel tüketim ürünlerine gelecek zamların habercisi olduğunu ifade etti. Arpa satış fiyatının besici ve yetiştiricilere 2.050 TL/ton fiyatla, yem fabrikalarına ise 2.150 TL/ton fiyatla peşin yapılan satış fiyatlarında Ocak 2022 tarihi itibari ile besici ve yetiştiricilere 2550 TL/ton fiyatla satılacağının açıklanmasının da yem fiyatlarının artmasına neden olacağını ifade etti.