Tarımdan Haber yazarı ve ziraat mühendisi Faik Toy, arpa buğday ithalatı ile ilgili önemli paylaşımlar yapmaya devam ediyor. Toy, Toprak Mahsulleri Ofisi'nin önceki gün yapmış olduğu 480 bin tonluk ekmeklik buğday ithalat ihalesinin iptal edildiği yönünde duyum aldığını belirtti. Toy, “Hasat döneminde ithalat çok yanlış bir hareketti ve çiftçi buna çok tepkiliydi. İptal edilmiş olmasını umuyorum” dedi. 

İTHAL BUĞDAY FİYATLARI 23 MART'TA YAPILAN İHALENİN ALTINDA KALMIŞTI

TMO’nun önceki gün yaptığı 480 bin tonluk buğday ithalat ihalesinde ortalama fiyat 420 dolar/ton olmuştu. İhalede oluşan fiyatlar bir önceki yani 23 Mart’ta yapılan iki ayrı ihalenin altında kalmasına rağmen önceki gün yapılan 480 bin tonluk ihalenin iptal edilmesi dikkat çekti. 

İHALE İKİ AÇIDAN ÇİFTÇİYİ YAKINDAN İLGİLENDİRİYORDU

Söz konusu ihale iki açıdan çiftçiyi yakından ilgilendiriyordu. Birincisi tam hasat döneminde bu ithalatın yapılacak olması ikincisi ise hububat alım fiyatlarının ithalat rakamlarının altında kalıp kalmayacağı büyük önem taşıyordu. 

İHALE ONAYLANMIŞ OLSAYDI 6300 LİRANIN ALTINDA BİR FİYAT HÜKÜMET İÇİN CİDDİ BİR HANDİKAP OLUŞTURACAKTI

İhalede oluşan 420 dolar/tona göre Türkiye hasat döneminde 6300 TL/tondan buğday ithal etmiş olacaktı. Hububat alım fiyatlarında da bu fiyat bir gösterge olacak, buğday alım fiyatının bu rakamın altında açıklanması da hükümet için ciddi bir handikap oluşturacaktı. 

BUĞDAY ALIM FİYATLARI 6300 LİRANIN ALTINDA MI KALACAK?

Dolayısıyla TMO’nun önceki gün yaptığı 480 bin tonluk buğday ithalat ihalesini, fiyatlar 23 Mart’ta yapılan ihalenin üstünde olmamasına rağmen iptal edilmesi, Mayıs ayında açıklanacak hububat alım fiyatları için önemli bir işaret olarak değerlendiriliyor.