İK Tarımüssü Danışmaklık Kurucusu ve TMO Eski Genel Müdürü İsmail Kemaloğluwww.tarimdanhaber.com’a yaptığı özel açıklamada TMO’nun dün yaptığı 335 bin tonluk ekmeklik buğday ithalatını değerlendirdi. 

DÜNYADA FİYATLAR GEVŞEDİ 

2021 sezonunda Türkiye’nin olağanüstü bir kuraklık yaşadığını belirten Kemaloğlu, “İç Anadolu resmen kurudu. Yağışı almadı. En son 2007-2008 sezonunda böyle bir kuraklık yaşamıştık. 2021 yılı da böyle bir yıl oldu. Türkiye’de ihtiyacı olan buğdayı ithalat yolu ile tedarik etmek zorunda kaldı. Yapılan son ithalat ihalesinde fiyatlar 12 dolar daha düşük gerçekleşti. Fiyatlardaki bu gevşemenin bir miktar daha sürmesini bekleyebiliriz. Çünkü dünyada fiyatlar gevşedi. Alıcı ülkeler genelde ihtiyaçlarını karşıladılar. Artık yeni sezon öngörüleri de alınıyor. Yeni sezona ilişkin tahminlerde iyi. Fiyatlar biraz böyle gider.” dedi. 

ANCAK BÜYÜK BEKLENTİ HAYAL

Dünya buğday fiyatlarındaki esnemeye karşın düşüşün daha çok olacağı yönünde büyük beklentinin doğru olmayacağını kaydeden Kemaloğlu, “Tarımda girdi maliyetleri çok arttı. Evet fiyatlarda gevşeme oldu, bir miktar daha gevşeme de olacaktır. Ancak büyük beklentiye girmek hayal kırıklığı olur.” ifadelerini kullandı.  

YENİ SEZON TAHMİNİ İÇİN ERKEN

Yeni sezona ilişkin tahmin yapmak için erken olduğunu da belirten Kemaloğlu, “Geçen yıla oranla Türkiye Kasım Aralık aylarında iyi yağış aldı. Bazı bölgelerdeki kar yağışları iyi seviyede. Ancak buğdayda arpada rekolteyi belirleyen Mart-Nisan ve Mayıs yağışlarıdır. Bu aylarda alınacak yağışlar önemli olacak. Temennimiz bu aylarda da ülkemizin iyi yağış alması yönünde” değerlendirmesini yaptı.